KORČULA – preša za preradu maslina

KORČULA – preša za preradu maslina

Objavio: Andrea Beader - 22.10.2020.

U Poljoprivrednoj zadruzi Čara predstavljena nova preša, Pieralisi, za preradu ploda masline, moderno postrojenje kapaciteta 1.500 kilograma prerađenog ploda masline na sat s čime je završena još jedna faza modernizacije glasovite otočne zadruge.

Što su iz PZ Čara najavili, to su i predstavili posjetiteljima kojih je bilo malo zbog svima poznate epidemiološke situacije s virusom Covid – 19. Moderno, suvremeno i kvalitetno postrojenje marke Pieralisi donedavno je bilo u vlasništvu veloluške uljare Barčot, a danas već prerađuje čarske masline. Talijanska, hladna preša do 26 stupnjeva, u tri faze, može preraditi do 1.500 kilograma maslina na sat, što će doprinijeti količini, ali i kvaliteti maslinovog ulja.

Istaknuti aromatski sadržaj, kvaliteta i punoća čarskih vina napokon su dobili pažnju kakvu zaslužuju.

Moderna preša najnovija je faza modernizacije proizvodnih kapaciteta zadruge. Nije samo pošip sinonim za Čaru, već i Poljoprivredna zadruga Čara koja već više od trideset godina proizvodi tri etikete vina koje su do danas stekle kultni status.

Iako su čarska vina već prepoznatljivi brend, ambalaža i etikete su godinama podlegle imperativu modernizacije i promjene. Kako je nedavno priznao upravitelj, diplomirani agronom i glavni enolog zadruge Janko Jovanov ističući kako se promjene odvijaju brzo, a kupci su skloni kupovini nečeg novog, još nedoživljenog. Čarsko vino je dobilo novo, moderno, urbano i dinamično ruho, a čarski i otočni maslinari i uljari modernu prešu.

.

.

Nova ambalaža i nova etiketa za Rukatac, Pošip Čara i pošip Marko Polo, uz berbu 2019. koja je u čarskom polju bila izuzetno kvalitetna.  Lansirali su čarska vina ove godine u sam vrh vinskih lista renomiranih i nagrađivanih otočnih restorana, ali i šire. Istaknuti aromatski sadržaj, kvaliteta i punoća čarskih vina napokon su dobili pažnju kakvu zaslužuju.

Tome svjedoči i godišnja proizvodnja koja se kreće i do 500 tisuća boca od čega je 150 tisuća boca vrhunskog vina. Otprilike 85 posto proda se u Hrvatskoj dok se ostalo izvozi. PZ Čara godišnje preradi do 650 tona grožđa od čega je preko 90 posto pošip. Novi zamah u ovim izazovnim vremenima dao je prostora za buduće planove i želje, ipak realno i u skladu s mogućnostima.

Uz pomoć EU fondova nadamo se obnovi zgrade postojeće vinarije. Nabavi opreme za vino koja nam je neophodna u održavanju što bolje kvalitete vina te projektu o kojem dugo razmišljamo, a to je gradnja kušaone vina na prostoru od cca 400 kvadratnih metara“, otkrio je Jovanov.

Osim zadovoljstvo korisnika cijelog otoka Korčule, cilj kupnje nove preše je konkurentnost na tržištu. Maslinovo ulje će dobiti na kvaliteti, a krajnji će korisnici biti zadovoljniji, poručuju iz PZ Čare. Uz djelatnike zadruge, svečanosti otvaranja pogona prisustvovali su i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, predsjednik MO Čara Marin Laus, a za blagoslov se pobrinuo župnik Župe Sv. Petra u Čari don Stipe Miloš.

 

 

__________

Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Fotografije: pixabay