KORČULA – Vodeni svijet kroz sat tjelesne i zdravstvene kulture

Objavio: Pokret Otoka - 31.10.2017.

Kapekaška članska garnitura uskoro bi mogla biti obnovljena novim, mladima snagama…Korčulanski plivački klub je naime za učenike nižih razreda osnovnih škola na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca za ovu školsku godinu pripremio projekt pod nazivom ‘Vodeni svijet kroz sat tjelesne i zdravstvene kulture’.

Projekt je zabavno-sportskog karaktera, a pokreće se u cilju popularizacije vaterpola i plivanja među učenicima nižih razreda svih osnovnih škola na našem području kroz kojim ćemo djeci, uz stručnu obuku i testiranje od strane naših trenera omogućiti svladavanje osnovnog znanja i tehnike kretanja u vodi, ‘ kaže  autor i koordinator projektMarjan Kosović, diplomirani kineziolog i trener mlađih vaterpolo uzrasta kluba.

U ovoj prvoj godini u projektom će biti obuhvaćena djeca prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole ‘Petra Kanavelića’  iz Korčula i područnih škola Račišće i  Lumbarda , zatim  OŠ ‘Ante Curać Pinjac’ Žrnovo i područne škole Pupnat , te  Onovne škole ‘Vela Luka’ .

slijedećoj 2018 / 19 školskoj godini u projekt  će biti uključena djeca i stih razreda svih ostalih škola na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca – Osnovne škole ‘Orebić’ i područnih škola  Kućište, Viganj i Lovište, te  Osnovne škole ‘Trpanj’  i  Osnovne škole ‘Blato’

 ‘Što projekt obuhvaća ?

‘ rojekt će se odvijati na Gradskom bazenu ‘Gojko Arneri’ u Korčuli. U pratnji svojih učiteljica i učitelja djecu ćemo putem predavanja i praktičnih prikaza osnovnih tehnika kretanja u vodi uvesti u projekt kojeg namjeravamo provesti tijekom ovog mjeseca,  a prema unaprijed usklađenoj satnici shodno dogovoru  sa ravnateljima škola. Predviđena su dva školska sata u okviru  predmeta “Tjelesna i zdravstvena kultura“. U cilju prepoznavanja sposobnosti i  zanimanja djeteta napraviti ćemo testiranja,prikupiti i obraditi podatke i dostaviti ih školama. Za svako testirano dijete izraditi ćemo ‘profil’ sa uputama i prijedlozima i preporukom s  kojim se vodenim sportom može baviti’ .  

Škole  će prethodno klubu dostaviti popis djece po razredima koja će biti uključena u projekt i organizirati dolazak djece na bazen prema utvrđenom rasporedu.  Djecu će se najprije pobliže upoznati s povijesću Korčulanskog plivačkog kluba i tradicijom vaterpola i plivanja u Korčuli. Klub će osigurati stručni kadar, službenog spasioca na bazenuobrok i piće za sve sudionike, te prigodni poklon za svako dijete kao uspomenu na ovaj projekt.

Voditelj projekta Marjan Kosović u proteklom je razdoblju posjetio sve spomenute škole  koje  su pritom dobile i detaljni opis sa načinom provođenja projekta , te obavio potrebne razgovore sa ravnateljima škola.  .

‘Kakva je povratna reakcija od škola  pitamo  ?

‘Zadovoljstvo nam je i da smo kod svih  škola naišli na razumijevanje, dobili pozitivan odgovor  pa će  sve spomenute škole  planirane za za ovu školsku godinu biti uključene u projekt ! Već ovaj tjedan krećemo sa prvom školom i testiranjem djece , prva je na redu Područna škola Pupnat, a do kraja mjeseca i sve ostale ‘ ‘ sa zadovoljstvom je na kraju istaknuo Kosović.

Nkon što su se izgradnjom Zimaskog bazena stekli preduvjeti ovo je  zapravo i  prvi put uopće da  Korčulanski plivački klub suradnji sa školama provodi ovakav projekt. U klubu se nadaju da će isti saživjeti i biti ubuduće dobar temelj za kvalitetan rad sa mladima i buduće još i bolje natjecateljske rezultate kluba .

Uskoro bi dakle iz onih najmanjih ,korčulansko-peljeških školskih klupa,  u ‘vodeni svijet’ mogli krenuti, pritom vaterpolo kapice  navući i prugama zaplivati  – neki novi kapekaški klinci i klinke …

 

Izvor: markopolosport.net