KORČULA – Upoznajte nagrađivani OPG EKO ŠKOJ

Objavio: Pokret Otoka - 11.09.2017.

U današnje vrijeme često se susrećemo s pridjevom ekološki. Daje se svemu i svačemu; od kozmetike, preko hrane i odjeće pa do vode u bocama. Kupci se često ni ne zapitaju što je to ekološki u takvom proizvodu, već ga slijepo vjerujući konzumiraju.

No, to nije tema ovog članka. Ovdje se želi prikazati jedan dobar primjer zaokruženog ekološkog gospodarstva, kojeg krase holistički pristup i ekonomska održivost.

kako je sve počelo

Otok Korčula mjesto je priče o Eko Škoju, a priča započinje odlaskom. Diana i Mijo, ginekolog po struci, otišli su s Korčule godine 1994. Selidbom u Umag, a zatim i Zagreb, bili su odvojeni od otoka kojem su se vraćali svakom slobodnom prilikom da bi pomalo radili na zemlji. S vremenom su naslijedili maslinik u Veloj Luci i zemljište na Žrnovu, a 2007. registriraju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. 2011. dobivaju eko markicu kao prvi ekološki proizvođači na otoku. Iste godine otvaraju i dućančić u Koručuli, koji se ove godine u kolovozu zatvorio. Razlog za zatvaranje dućana u Korčuli je odluka da se sav Eko Škoj fokusira na Žrnovo i kušaonicu, koja je ujedno mjesto druženja, okupljanja, prodaje, gastronomije, upoznavanja, učenja i rada.

Obitelj Marović; Diana i Mijo uz pomoć kćeri Jelene i Marije nude jedan drugačiji pristup. Prema njihovim riječima sreća je što osim ljubavi i poštovanja prema tradiciji i naslijeđu nisu ništa znali pa su puno toga naučili od stručnjaka.

Neopterećeni konvencionalnim načinom uzgoja i svim negativnim stranama koji on donosi, učili su iz početka naslanjajući se na starinski, suštinski ekološki način odnošenja prema zemlji. Iako je Diana pripadnik pete generacije maslinara u obitelji, odlučila je proširivati znanje i osuvremeniti pristup maslinarstvu, poljoprivredi, zemlji i prirodi općenito. Još za vrijeme boravka u Zagrebu pohađala je tečaj biodinamike učeći o sjetvi i berbi po mjesečevom kalendaru te ostalim metodama biodinamičkog uzgoja. Nisu zanemarili ni tradicionalni aspekt proizvodnje, a tu je puno pomoglo Dianino obiteljsko nasljeđe i djetinjstvo na imanju provedeno s bakom Katom.

uvijek je između maslina, badema, smokava i rogača baba sadila bob, grašak… bioraznolikost nam je bila normalna…

Od brojnih proizvoda Eko Škoja u prvom redu treba naglasiti uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Tu su stabla autohtonih sorti drobnice, lastovke, oblice… od kojih dobivaju šest različitih sortnih ulja, od ranijih do kasnijih berbi.

Pri uzgoju maslina vidljiv je onaj istinski ekološki pristup. U maslinicima, često i na vrlo strmim padinama na koje nema pristupa osim pješice, rastu kadulja, buhač, origano, komorač, smilje, gospina trava… Maslinik time postaje jedan složeni sustav bogat životom, koji se vrlo pažljivo kosi i obrađuje kako bi se sve te korisne vrste iskoristile za proizvodnju. Uz maslinike tu su i voćnjak, povrtnjak te uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Svugdje se njeguje bioraznolikost, ne samo iz koristi koju ona pruža već i iz ljubavi prema prirodi.

kušaonica i eko imanje

Uz poljoprivredu trenutno posjeduju kušaonicu u Žrnovu na čijim policama se mogu pronaći razne marmelade, rakije, likeri, čajevi, tradicijski slatkiši, motar u kvasini, slani inćuni, rogač, smokve, maslinovo ulje i masline u svim oblicima, macerati od gospine trave…

Priča je proširena radovima na ekološkom imanju za grupe turista te radionicama za posjetitelje. U planu je razvijanje eko imanja na Dubrovici gdje će se moći ugostiti veće grupe te spojiti eko, etno, sportski i gastro turizam, ugostiteljstvo, poljoprivreda i ekologija.

Na svome otoku Marovići su prvi registrirani ekološki proizvođači, a ujedno su i dobitnici brojnih nagrada i priznanja. Godine 2012. proglašeni su ekološkim maslinarom godineupravo za razvoj ekološkog uzgoja maslina i bioraznolikosti u masliniku, a 2016. su dobili Zlatnu naranču za najbolji agroturizam u županiji.

Više o Eko Škoju pročitaj ovdje:

Eko Škoj

Eko Škoj Facebook

Foto credits: Eko Škoj

Izvor: budidobro. com