KORČULA – U Korčuli obilježen Međunarodni dan Mediterana

KORČULA – U Korčuli obilježen Međunarodni dan Mediterana

Objavio: Andrea Beader - 28.11.2022.

Centar za kulturu Korčula i Gradski muzej Korčula obilježili su 28. studenoga 2022. Međunarodni dan Mediterana u Korčuli bogatim kulturnim programom

Učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula s područnim odjeljenjima iz Lumbarde i Smokvice te učenici Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule posjetili su brodograditeljsku zbirku u Gradskome muzeju Korčula gdje im je Vicko Marelić, voditelj Marko Polo Interpretacijskog centra, održao predavanje o korčulanskoj brodogradnji i obilježavanju Međunarodnog dana Mediterana – prenosi morski.hr

 

Međunarodni dan Mediterana

Učenici srednje škole su s profesoricom Ines Peručić Blitvić u Gradskome mueju prezentirali kratka videa snimljena na temu “Upotrijebite 5 osjetila i pokažite što za vas znači Mediteran” i na taj način se pridružili međunarodnoj online kampanji za obilježavanje Dana Mediterana.

Nakon posjete Gradskome muzeju učenici su posjetili i izložbu “Korčulanska drvena brodogradnja” postavljenu u korčulanskoj lođi iz 15. stoljeća gdje su im autori izložbe Dušan Kalogjera i Lana Filippi Brkić približili povijest korčulanske drvene brodogradnje od 13. do kraja 20. stoljeća. Učenici su zainteresirano slušali o korčulanskim brodograditeljima, pomorcima i svim ostalim zanatlijama vezanima uz brodogradnju i velikim jedrenjacima izgrađenima u Korčuli koji su plovili svim morima svijeta.

Zahvaljujući njima Korčula je uvijek bila dio svjetskih tokova i dio Mediterana. Ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić održala im je i predavanje o važnosti obilježavanja Dana Mediterana u Korčuli i jačanju mediteranskog identiteta i suradnje među državama Sredozemlja.

Dan Mediterana je godišnji spomen na utemeljenje Barcelonskog procesa 28. studenoga 1995. kada su ministri vanjskih poslova EU i 12 zemalja južnog i istočnog Mediterana održali konferenciju i potpisali sporazum o pokretanju Procesa euromediteranskog partnerstva. Barcelonski proces rođen je iz ideje da se mediteranska regija pretvori u zajednički prostor za mir, stabilnost, sigurnost i zajednički socio-ekonomski napredak i dijalog među narodima.

Kroz Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu, jedan od važnijih ciljeva je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dijela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

 

____________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay