KORČULA – Trtajun Kroz Noć Vele Spile Dočarao Prapovijesno Doba

Objavio: Pokret Otoka - 21.08.2017.

U sklopu dana Vele spile koji su održani  od 10. do 13. kolovoza, protekle subote u Veloj Luci je održana i Noć Vele spile. Udruga za promicanje pokladnih običaja Trtajun je u suradnji sa Turističkom zajednicom, Udrugom Luško lito, te Centarom za kulturu Vela Luka osmislila Noć Vele spile.

           vela spila

Ovom manifestacijom se pokušalo dočarati život u prapovijesnim epohama s naglaskom na nekadašnje prehrambene navike. Oko 22 sata Velom Lukom su krenule dvije povorke, jedna iz Bada, te druga iz Kalih. Te dvije povorke su se susrele u centru Vele Luke gdje se pokušala dočarati prapovijest, održan je prigodan program, te su velolučani i turisti mogli kušati hranu koju je pripremila ova “prapovijesna” ekipa.  Zabava je potrajala do kasno u noć.

       

Inače, udruga Trtajun je jos 2007. godine po prvi puta organizirala “Vecer babe i dide”, nakon čega je nekoliko puta s prigodnom kostimografijom i scenografijom rekonstruirala različite prapovijesne epohe i djelatnosti vezane uz drevno stanovništvo Vele spile.

       

Veliku galeriju fotografija mozete pogledat tu : http://radioval.hr/vijesti/dogadjanja/noc-vele-spile/

Vela spila

Vela spila se nalazi na južnom obronku brda Pinski rat, na 130 m iznad uvale Kale u Veloj Luci, a jedna je od najznačajnijih arheoloških pretpovijesnih lokaliteta na području Europe.

Pronađena arheološka građa pruža dokaze o naseljavanju i o svim oblicima života nekoliko pretpovijesnih ljudskih zajednica koje su se koristile špiljom za svakodnevni život i za pokapanje svojih umrlih.
Tisuće pronađenih ulomaka keramike, cijelih posuda i drugih predmeta predstavljaju nalaze od prvorazredne važnosti. Na njima su ispisane stranice kulturnih, društvenih, duhovnih i gospodarskih odnosa korisnika Vele spilee s bližim i daljim krajevima Jadrana i Mediterana.

      

Prema dosadašnjem stupnju istraženosti zaključuje se da je špilja kontinuirano naseljena od mlađeg kamenog doba, tj. oko 20 000 godina prije Krista, a nalazi upućuju i na povremenu čovjekovu nazočnost i kroz naredne epohe – brončano i željezno doba. Koristili su je i Grci, Rimljani, Bizantinci, a i mnogi drugi, sve do današnjih dana.
Ulaz u špilju širok je 1 do 10 metara, visok do četiri metra, a okrenut je prema jugu odakle se pruža prekrasan pogled na prostran zaljev, plodno blatsko polje, otočiće Ošjak, Kamenjak i Proizd, udaljenije otoke Vis, Sušac, Sv. Andrija, Biševo, te prema otvorenoj pučini.

U muzeju Centra za kulturu u samome središtu Vele Luke nalazi se vrijedna arheološka zbirka predmeta pronađenih na ovome lokalitetu, a posjetiteljima je moguć pristup i samoj špilji do koje vodi 2,5 km ceste od uvale Kale u Veloj Luci ili pak pješačka staza u duljini od 950 m. preko brda Pinski Rat.

IZVOR : radioval

tzvelaluka

Foto: Andjela Scepanovic

Tagovi: ,