KORČULA – Stajun od lumblije

Objavio: Pokret Otoka - 16.10.2017.


S ciljem očuvanja i promicanja velolučke stoljetne tradicije i običaja  Općina Vela Luka i Turistička zajednica 18. i 19. listopada 2017. u Centru za kulturu organiziraju manifestaciju pod nazivom „Stajun od lumblije“.

Cilj manifestacije je promocija ove tradicionalne slastice i običaja kolendi  povezanih s njom. Lumblija je starinski kolač pripremljen od posebnih sastojaka:  badema, oraha, suhica, naranača, limuna, varenika… , a  počinju se sakupljati u jesen. Lumblija nije samo kolač, ona je cijela jedna priča koja govori o tradicionalnom okružju i načinu života otočana.

Kako bi obogatili turističku ponudu u postsezoni ali i prezentirali recepture i način izrade lumblije mlađim generacijama uputili su poziv za sudjelovanje u natjecanju za izbor „Zlatne lumblije“ 2017. godine.

U srijedu 18. listopada u sklopu programa manifestacije u CZK  održava se izložba lumblija i izbor najbolje lumblije prema sudu stručnog ocjenjivačkog žirija. Izložba će biti prodajnog humanitarnog karaktera.  U organizaciji sudjeluju  Osnovna i  Srednja škola Vela Luka, Dječji vrtić Radost, zajednica žena HDZ-a  Katarina Zrinska, forum žena SDP i vrijedne članice Lige za borbu protiv raka KPLM.

Za prijave na natjecanje i sve daljnje informacije sudionici se mogu javiti u Turistički ured osobno, telefonom na br. 020/813 619 ili mailom na : tzo-vela-luka@du.t-com.hr ili u Općinu Vela Luka na telefon br: 020/295 914 ili na mail: barbara.mirosevic@velaluka.hr.

Prijave se primaju do ponedjeljka, 16. listopada do 15,00 sati. Na natjecanje je potrebno donijeti najmanje dvije lumblije na tanjurima za prezentaciju stare barem 1 dan i aranžirati svoje izložbeno mjesto.
Na ovogodišnjem „Stajunu od Lumblija“ očekuje se veliki broj sudionika i OPG-a.

 

lumblija

 

IZVOR : Vela Luka Tourist Board


Uoči svih Svetih na otoku Korčuli pravi se lumblija – slatki kruh koji se peče u spomen na sve voljene kojih više nema. Lumblije se na otoku tradicionalno prave od kvasca, brašna, grožđica, badema i oraha s dodatkom različitih začina poput aniša i muškatnog oraščića, a kada blagdan prođe čeka se s pripremom do dogodine.
Ovdje pročitajte cijeli članak “jedne otočanke” :
https://volimteotoce.com/…/najveci-hrvatski-lingvisti-razj…/