KORČULA – Spomenik za Olivera Dragojevića

KORČULA – Spomenik za Olivera Dragojevića

Objavio: Andrea Beader - 03.04.2021.

Jedna od ideja je podsjetnik na Olivera kakvog svi pamtimo; njegov lik s gitarom, koji nas čeka, odmah čim s mora iskoračimo na rivu Vela Luke.

Generacije su živjele i odrastale uz Olivera Dragojevića. Svi koji smo imali tu privilegiju, vjerojatno od nikoga nećemo pronaći veću količinu utjecaja na svoj život i podneblje, od onog kojeg smo dobili kroz svaku njegovu notu i stih.

Svoja dva života; onaj javni na pozornici i onaj privatni uz prijatelje, obitelj i ribolov, spajao je u pjesmi piše Morski.hr. Vela Luka je bila njegov opjevani dom, a more mjesto radnje i život do zadnjeg daha. Uspio je u svojoj veličini i zbog svoje skromnosti i jednostavnosti. Upravo zbog toga, mnogi mu se žele odužiti.

Na ovaj spomenik pažnju nam je skrenuo fotograf Romeo Ibrišević, koji nas je uputio na autora. Stoga smo krenuli k izvoru, točnije prema akademskom slikaru i kiparu Izvoru Orebu.

– Ova priča traje više od godinu dana. Njegovi prijatelji su tili napraviti spomenik, ali da bude normalno da se prepoznaje tko je, a ne da se ljudi pitaju tko je to. Nego da je Oliver – Oliver i ništa više ni manje od toga. Supruga Emilija Karlavaris i ja smo akademski slikari i kipari i koautori. Taj stil zovemo „NORMALIZAM“, gdje je normalna figura i skulptura – kazuje nam uvodno Oreb, koji je Olivera i osobno poznavao, a jedno vrijeme su i surađivali.

– Ja sam autor Oliverove pjesme “Moja Emilija”, koju sam posvetio svojoj dragoj supruzi s kojom sam, evo 47 godina. A to su vam bili prvi tekstovi koje je Oliver snimio na veloluškom dijalektu – kaže Oreb koji je osim ove, za Olivera napisao i pjesme Moj Brodiću, Jo da mi je…

Olivera

– Ova skulptura predstavlja Olivera, onako kako ga samo poznaju more i Vela Luka, a to nije moguće uz klavir, nego uz gitaru i na koloni. To je prirodno. Na kraju krajeva njegova djeca i supruga bili su oduševljeni i samo da se tako i napravi – kazuju nam, gotovo u glas Izvor i gospođa Emilija.

– Spomenik je trebao biti već postavljen, ali zbog korone se sve poremetilo. To nije predviđeno za kamen, već broncu, ali nažalost neće biti postavljen na obali, blizu njegove kuće, iako smo mi to predlagali. Međutim postoji Park Olivera Dragojevića uz njegovu memorijalnu kuću, tako da će ovo što vidite, biti tamo – poručuju nam supružnici. Mi se nadamo da će Oliverov spomenik i to upravo ovakav, jednostavan i normalan, kakav je i sam bio – osvanuti baš na veloluškoj rivi, uz more, kamo pripadaju Oliver i svaka njegova pisma.

 

 

__________
Izvor: Morski.hr
Autor fotografije: Romeo Ibrišević
Naslovna fotografija: Pixabay.