KORČULA – Radionica za otočane i pokretačko druženje

Objavio: Pokret Otoka - 13.11.2017.

Društo i kultura uvijek su bili temelj zajednice, a kad im još damo i prostor u kojem se mogu izražavati nastaju društveno kulturni centri kao inačice nekadašnjih domova kulture. Ovaj smo vikend na trodnevnom otočkom festivalu SERUM II. antihibernacijsko cjepivo  održanom na Venerandi u Hvaru u organizaciji udruge PlatFORma Hvar započeli temu recikliranja prostora koja mogu oživjeti duh gradova i mjesta po otocima i pružiti priliku otočanima da izgrade prostore za sebe, ali i za goste koji su zainteresirani integrirati se u lokalnu zajednicu.

Društveno kulturni centri posebno su prepoznati i u strategijama razvoja te samim tim potpomognuti financiranjem iz Europskog socijalnog fonda što možemo vidjeti i iz najave natječaja „Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi“ .

Ovaj tjedan nastavlja se u duhu kulture i društva na otocima pa s tom temom u četvrtak Pokret otoka dolazi u Korčulu održati dvodnevnu edukaciju pod nazivom Društveno kulturni centri u službi razvoja otoka. 

 

RADIONICE ZA OTOČANE

Radionice su besplatne za sve sudionike, a organiziraju ih Moreška – Korčula i Rolin Humes u sklopu projekta „Živi Rasti Cvjetaj“ , koji je ostvaren uz potporu Grad Korčula. Projekt je u Korčuli započeo izvedbom Korčulanske moreške uz suvremenu glazbenu interpretaciju pop/rock/blues kvarteta Rolin Humes u ambijentu napuštene termoelektrane, popularno zvane Žuva. Svodeći tradicionalno i moderno pod isti nazivnik, svrha je projekta osvijestiti korištenje potencijala cjelokupnog nasljeđa ovog prostora te revitalizacija održivih modela Društveno kulturnih centara na Korčuli, koji bi služili kao okosnica društveno-kulturnog djelovanja i kroz koje bi se njegovao osjećaj pripadnosti te duh suvremenog Mediterana.

Dvodnevna edukacija zamipljena je kao interaktivna radionica kreiranja budućeg plana društveno kulturnog centra u Korčuli gdje ćemo zajedno sa svim sudionicima radionice proći kroz najvažnije stavke planiranja razvoja ovog projekta s naglaskom na jačanje participativnog upravljanja i javno civilnog partnerstva. Radionica je namijenjena zaposlenicima u lokalnim samoupravama, voditeljima i članovima udruga, predstvanicima javnih ustanova i svim pojedincima koji mogu doprinijeti razvoju programa budućeg centra.

1. MODUL – ŠTO JE MODEL CIVILNO JAVNOG PARTNERSTVA I POJAM DRUŠTVENO KULTURNOG CENTRA
Osnovni pojmovi partnerstva, međusobnih odgovornosti i potreba te inovativnih pristupa pri razvoju društvenih prostora.

2. MODUL – ANALIZA RAZVOJA CENTRA
Definiranje unutarnjih i vanjskih čimbenika koji utječu na razvoj društveno kulturnih centara, analiza okoline i njenih potreba te alati za kreiranje sadržaja.

3. MODUL – PLANIRANJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI
Planiranje grupa aktivnosti i njihova detaljna razrada kroz vremenski period trajanja razvoja centra.

4. MODUL – DEFINIRANJE POTREBNIH RESURSA
Utvrđivanje troškova razvoja, mogućnosti njihovog financiranja te razrada vođenja projekta.

5. MODUL – ODRŽIVOST CENTRA
Definiranje modela održivog upravljanja i postavljanje ciljeva u svrhu mjerenje društvenog učinka.

Za prijave, sve dodatne informacije i pitanja, kao i upite za organizirani smještaj možete nas kontaktirati putem naše facebook stranice Moreška – Korčula, na email: press@moreska.hr ili mobitelom na 0916163925.

 

POKRETAČKO UMREŽAVANJE

S obzirom da će se na Korčuli pridružiti i otočani s Brača, Visa i Šolte posjet Pokreta otoka neće ostati samo na službenom dnevnom dijelu već su za bolje upoznavanje s ostalim članovima Pokreta otoka organizirali večernje druženje u Caffe baru Galerija, u petak 17.11.2017. s početkom u 21:30. Naime, nakon dvodnevnog učenja i stvaranja temelja za bolji život na otoku žele se podružiti sa svim Pokretačima na otoku te Vas pozvati da im se pridružite da se upoznate i razmijenite dobre otočke vibracije.

 

Autorica: Maja Jurišić