KORČULA – Pupnajski baraban

Objavio: Pokret Otoka - 02.04.2018.

Tijekom vazmenog trodnevlja, odnosno na Veli četvrtak, Veli petak i Velu subotu, tijekom crkvene euharistije, ne koriste se zvona. Zvona označavaju radost i slavlje, a vazmeno trodnevlje pokorničko doba i tugu.

Zbog toga su otočani smislili male drvene naprave, koje kroz vrtnju stvaraju škripavi zvuk. Zvuk se koristi umjesto zvona, a ima za obavezu prestrašiti i otjerati vraga. Škrgutanice i čekrćanice koriste se diljem otoka, no jedino se u Pupnatu koristi baraban, 70×40 centimetara velika naprava koja osim zupčanika ima i poluge stvarajući izrazito jaki zvuk „ko da isparaju topi“. Više od 70 godina stari pupnajski baraban ove je godine dobio novog, poboljšanog, zamjenika.

 

Novi Pupnajski baraban.

„Novi baraban sam napravio od četiri vrste drva, smreke, bukve, hrastovine i murve. Skoro je pa kopija starome, napravio sam minimalne modifikacije, zapravo sam neke stvari napravio malo praktičnijim. Nije mi bilo preteško, ali nije mi bilo ni jednostavno ga napraviti. Radi se o jedinstvenoj napravi“. – ispričao nam je Mihovil Depolo, vlasnik obrta za Restauriranje namještaja Depolo koji je bio zadužen za izradu kopije.

Mihovilovu kopiju pohvalio je Mile Perdija, bratim bratovštine Gospe od Ruzarija u čijoj se bratimskoj kući u Pupnatu čuvao stari, a sad i novi baraban.

„Baraban su koristili naši stari i mi smo nastavili s tim običajem. Koristimo ga umjesto zvona tijekom vazmenog trodnevlja, ali i prije mise, ispred crkve, barabanom pozivamo ljude na misu. Mladići ga nose na čelu procesije i s njim barabaju. Puno je jači od čekrćanica, čuje se ko da isparaju topi“. – objasnio je Mile.

S novim su barabanom Pupnaćani prvi put barabanavali naVeliki četvrtak, a posebnu ulogu odigrat će tijekom procesije za Veli petak, dok će stari biti sačuvan u muzeju bratimske kuće Župe Gospe Od Sniga u Pupnatu.

Mali video možete pogledati ovdje

 

__________
Autorica: Dora Mikelić
Izvor: Dubrovački vjesnik
Fotografija: Restauriranje namještaja Depolo