KORČULA – Priča o vrijednim roniocima ekološko-ronilačkog kluba ”Korčula”

Objavio: Paula Bolfan - 03.03.2018.

Ako u šetnji Korčulom primijetite signalnu bovu sa zastavicom na kojoj piše “diver below”, budite sigurni da je u tijeku jedna u nizu eko akcija ronilačkog kluba iz Korčule.

Ekološko-ronilački klub “Korčula” osnovan je 2002. godine. Usputan hobi prerastao je u ozbiljnu udrugu koja djeluje već 16 godina, a čak 12. predsjednik je Frano Fabris, po profesiji policijski narednik.

– Do 1990. u Korčuli je, pri Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, postojao Ronilački klub “Majsan” koji se ugasio nakon raspada Jugoslavije. Uslijedile su crne godine s čestim tragedijama ronilaca. Upravo je to jedan od razloga osnivanja kluba, da bi se mlade generacije naučilo pravilno i sigurno roniti – kazuje nam Frano.
.

Zaljubljenici u dubine

Jedna od najvažnijih aktivnosti kluba je škola ronjenja ne samo za nove, licencirane ronioce, nego i za instruktore ronjenja. Budući da se Frano vrlo često prijavljuje na razne nacionalne i europske projekte, dio novca dobiva od Ministarstva regionalnog razvoja. Lani su prije početka tečaja, zaljubljenici u morske dubine imali prilike na discovery simulaciji zaroniti u gradski bazen i iskušati kakav je osjećaj.

Ako ste dobrog općeg zdravlja, nakon dva dana teoretskog dijela i sastavljanja opreme, te tri zarona u bazenu, spremni ste za prvi zaron u more na dubinu do 15 metara uz prisutnost instruktora. Nakon zarona do 25 metara, položili ste R1 početnu kategoriju ronioca, možete sudjelovati u ekoakcijama, izletničkim zaronima i pripremati se za veće dubine.

Korčulanski ronioci jedini imaju dozvolu za vađenje otpada iz mora. Frano najavljuje kako će svaki vikend u travnju i svibnju čistiti, od Brne, Trstenika, Stona, Orebića, duž cijele županije, a u svibnju će se priključiti i akcijama u Dubrovniku. Kako je objasnio, otok Korčula je jedan od najbližih otoka Otrantu i veliki dio otpada u našemu moru dolazi strujama iz Albanije i Crne Gore, čemu svjedočimo i zadnjih dana.

 

Korčulanski ronioci nakon akcije čišćenja.   Foto: Dora Mikelić

.

Iz mora vade i šprice

Prije četiri godine provedena je najveća akcija čišćenja podmorja trajektnog pristaništa Dominče u Korčuli, tijekom koje je u četiri dana izvađeno čak 248 kamionskih guma, odnosno tri velika kamiona puna guma. Te iste gume nisu potom bacili na lokalno smetište, nego su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost propisno zbrinute.

Osim guma, iz mora najčešće vade medicinski otpad poput šprica i bočica za uzorke, PET ambalažu, tanjure i boce iz turističkih brodova, nedavno su našli televizor i pećnicu, a Frano je lani iz mora izvadio kompletnu kupaonicu: zahodsku školjku, vodokotlić, dio kade, lavabo. Najopasniji su brodski akumulatori koji su teški za vađenje. Nađu se pod morem ponekad i vrijedne stvari, poput sunčanih naočala i skupih satova, novčanika s dokumentima i zatvorene, neoštećene boce vina.

Kako bi se podigla svijest o bacanju otpada u more, uskoro će snimiti kratki film za srednje škole, a kreće se i u borbu za vlastite prostore i nabavu opreme.
.

Tečaj za instruktore ronjenja

Klub je dobio i nekoliko priznanja; 2016. uručena im je nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća u protekloj godini, 2017. kolektivna nagrada za poseban doprinos društvenom životu od Grada Korčule, a još 2012. Hrvatski ronilački savez uručuje im nagradu za uspješno djelovanje i doprinos ronjenju. Frano najavljuje i početak tečaja za instruktore ronjenja, rok za upis je tjedan dana. Jedan od uvjeta je 50 zarona.

__________

Autor: Dora Mikelić

Izvor: Slobodna Dalmacija
Naslovna fotografija: Pixabay