KORČULA – Priča Nike Perića: Prvo pa pivo!

Objavio: Paula Bolfan - 13.10.2018.

Protekli vikend (petak,subota i nedjelja- od 5.-7.10.2018.) brojni su korčulani i gosti boravili u prvoj korčulanskoj pivovari i pivnici „Pinjac“ u Žrnovu, koji su uz sponzore Grad Korčulu i Turističku zajednicu Grada Korčule organizirali Prvi Korčulanski festival piva.

.
Uz prigodni jelovnik i bogat glazbeni program predstavili su se pivari i pivovare iz Hrvatske

Zagrebačke Zmajska pivovara, Medvedgrad, The Garden, Pivovara Ličanka, Crafter’s i Zagrebačka pivovara; zadarske Brlog zadružna pivovara i Nova Runda,  šibenska pivovara Tromilja, DBC – Dubrovačka pivovara, splitska Tap B Craft Brewery,  karlovačka pivovara Karlovac, Viško pivo i Slawoner pivovara iz Požege.

Uz Craft pivo Dubrovnik više manjih pivovara je predstavljao Gastro Shop “Pomalo” iz Dubrovnika, čija nam predstavnica Ivana Krndelj hrabri obiteljski obrt za proizvodnju piva i ugostiteljstvo “Pinjac”, gdje su predstavljeni sudionici većih festivala, koji u manjem prostoru u Žrnovu imaju povezaniji način s kušačima.

Pohvale domaćinima i rezervaciju za dogodine je u ime pivovare “Mihovil” iz Šibenika uputio Filip Plavčić, dodavši kako će se Žrnovo i otok Korčula ubuduće prepoznati kao omiljena pivska manifestacija.

Pivovarna Mali Grad iz Slovenije je za festival dopremila 200 litara piva kojim su častili brojne prijatelje piva, i obitelj Curač upisali u prijateljsku. 

.

 

.
Marija i Nikša Curać (obiteljski nadimak Pinjac), su sa svoja dva sina blizanca nedavno otvorili spomenutu pivovaru i pivnicu, koja radi tijekom turističke sezone.

Sinovi imaju posebnu zadaću. Rade sve što priliči ovakvoj djelatnosti. Poznavanjem moderne kompjutorske tehnologije + rasvjeta,zvučnici,znanjem nekoliko svjetskih jezika,kontaktom i snalažljivošću stalno su na usluzi.  Prvi festival piva unosi dodatni napor ali i ljubav i trud predstavljanja najboljih domaćih pivovara i promoviranje kulture piva.

Iako se pivnica zatvara, ove zime će se posebnim prigodnim programom predstaviti korčulanima, ljubiteljima piva i kulinarskih specijaliteta, najavljuje Marija Curač, uz napomenu da su im kroz festival pomagali rodbina i prijatelji.
.

Kao domaćica zna što je dobra hrana, koja se je ova tri dana uz pivo nudila posjetiteljima.

.
Prve večeri fažol. 
U subotu tripice a zadnje večeri u nedjelju gulaš od veprovine(meso divlje svinje), koji je nazvan Pijani gulaš, jer je uz izvanredan šug bilo pomješano i pivo.

.
I glavni krivac za ovaj događaj je Nikša Curač “Pinjac”, koji ističe sjajne organizacijske sposobnosti supruge Marije.

Pitam ga za Korčulu kao Crni otok-bijelih vina.  Imamo i mi raznih boja, a crno pivo posebno cijene žene. Njegov proizvod još uvjek bez imena, je prvo pivo proizvedeno na otoku Korčuli, koje bi se po mojem shvaćanju uz specifičnu aromu moglo nazvati Roko, jer je Sveti Roko zaštitnik Postrane. A u njegovoj Postrani i oku kuće su svi potrebni artikli za Prvo korčulansko pivo (voda,kvasac, hmelj,ječam od kojega je 30 posto slada. I dok smo razgovarali, prilazi mu jedan stariji gospodin (Španjolac), ljubitelj piva i poznavatelj pivske kulture.

Ostavio sam ih i krenuo razmišljanjem – Koliko Korčula ima festivala. Ovaj pivski je nova izvanredna nadopuna.

__________
Autor teksta: Niko Perić
Izvor: Niko Perić FCB
Autor fotografije: Niko Perić