KORČULA – Održana večer poezije Danijela Dragojevića u Veloj luci

KORČULA – Održana večer poezije Danijela Dragojevića u Veloj luci

Objavio: Paula Bolfan - 13.10.2019.

Prvog dana listopada, Udruga Likovno stvaralaštvo Vele luke organizirala je večer poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskih i europskih pjesnika, Velolučanina Danijela Dragojevića

Iako je posljednjih desetljeća svojevoljno isključen iz javnosti, Danijel Dragojević obilježio je čitavo jedno razdoblje i nadahnuo generacije pjesnika. Njegovi kolege, pjesnici i književnici, nazivaju ga najvećim živućim hrvatskim pjesnikom.

.

”Predstaviti jedno takvo ime publici u Veloj Luci, za nas je bio ogroman izazov: radi se o događaju koji zahtjeva potpunu posvećenost kako bi interpretacija Danijeovog lika i djela bila vjerodostojna”

.
Predstavjanje Danijela Dragojevića u staroj tvornici limene ambalaže – mjestu kolektivne memorije Vele Luke, danas tvornici kulture, u uvjetima derutnih zidova i skoro pa potpunom mraku, dodatno je pojačalo doživljaj okupljenima.
.
Iako su  neki od posjetitelja te večeri došli u Ambalažu uvjereni da će ih tamo  dočekati sam Danijel Dragojević, pozvan je Enes Kišević, možda  jedina osoba koja je utoliko mogla osjetiti Danijelovu Luku i približiti  Luci Danijelove stihove, da je Danijel u nešto više od sat vremena  uistinu bio s nama.
.
.

Večer poezije Danijela Dragojevića / Foto: Anđela Šćepanović

.
Enes Kišević, dramski umjetnik i pjesnik u Ambalaži je te večeri podijelio sa Velom Lukom divnu i intimnu priču i kao pjesnik i kao Danijelov prijatelj.

.
U pratnji dvije dame, Mirjane Žuvele i Maje Šestanović te Damira Vlašića na klaviru, Enes je Veloj Luci vratio Danijela ; Danijel je otišao iz Luke, ali Vela Luka nije otišla iz njega.
.
Bio je to događaj po svemu veliki za Luku, ali Luka okupljena u Ambalaži spremno ga je dočekala. Publika, Enes, prostor, Mirjana i Maja zajedno su u najvećoj mogućoj mjeri interpretirali ime iza kojeg ne stoji samo pjesnik, već kulturna institucija.
__________
Autorica: Sandra Baničević
Naslovna fotografija: Anđela Šćepanović