KORČULA – Održana utrka Vela Luka outdoors 2017.

Objavio: Pokret Otoka - 25.09.2017.

Na lijep, sportski način početak jeseni pozdravili su sudionici Festivala pustolovnog turizma – Vela Luka outdoors 2017., njih više od 250 koji su ove subote trčali trail utrku ili pak vozili bicikle uvalama i brdima oko Vele Luke.

Bio je to izazov za sve generacije koje su mogle birati ‘laganih’ 12 kilometara traila po starim maslinicima, brdima, poljima, Veloj spili ili pak brutalnih 24 kilometra duge utrke koja se penjala do vrhova i spuštala sve do morske razine.

Opremljeni kacigama, štitnicima i visokim adrenalinom biciklisti su pak odradili zahtjevnih 28,5 kilometara makadama, a uz ponešto probušenih guma i razbijenih lanaca svi su sretno stigli na cilj.

– Nama ni bilo teško. Znamo teren, vozimo tu često bicikle. A i u sportu smo. Veslamo cilu godinu – ozbiljno će nam Velolučani Mladen Tabain i Nikola Šeparović. Koju godinu mlađi, na trail utrci od 12 km okušali su se Splićani Tin Cirnski i Bepo Mrčelić. Priznaju, nije bilo lako popeti se do vrha Hum, ali uspjeli su – za dišpet jednoj vršnjakinji.

– Prešli smo jednu curicu koja je tila bit brža! Poletili smo i došli prije nje – hvale nam se dječaci.

Najbrža na cilj utrke od 24 kilometra bila je Eva Tušar, glazbenica iz Ljubljane sa splitskom adresom. Osim što je bila jako brza, uspjela je uživati u Veloj Luci i okolici za vrijeme utrke.

– Stvarno je ovo najljepša otočna utrka. Super je organizacija i atmosfera. Inače trčim iz gušta, kad imam vremena. Ipak, za ovakve utrke ipak puno znači kako živiš, šta jedeš i koliki si borac – otkriva nam svoj recept Eva.

Trkačku i biciklističku utrku priređuju već četvrtu godinu zaredom Hrvatska gorska služba spašavanja, TTK “Strka”, BK “Timun” i još niz prijatelja. Svrha je u ovom korčulanskom gradiću promovirati pustolovni turizam sa svojim atraktivnim sadržajima koji produljuju sezonu, promoviraju sam otok i privlače nove zaljubljenike u ovakvu vrstu odmora i rekreacije.

– Ovo nam je sjajan završetak turističke sezone. Došlo je oko 300 ljudi u Velu Luku, bukirali su apartmane i hotelske sobe, a vjerujem da će se opet vratiti. Festival poput ovog je odlična prezentacija cijele Korčule, a i svjesni smo da sve više raste interes za ovakvim oblikom turizma, pa je ovo dobar put za ubuduće. I sami mještani su se uključili u utrke, od organizacije, pripremanja obroka za sudionike, pa do samog sudjelovanja – veli nam načelnica Katarina Bikić, koja je i sama istrčala mali trail.

Paralelno s utrkama, na rivi se odvijao prigodan program. Ekipa iz PD-a “Perun” neumorno je osiguravala mnogobrojnu djecu koja su željela popeti se na umjetnu stijenu, a domaćini su nahranili sve sudionike bogatom marendom, dok su Max i “Ljetno kino” neumorno svirali dugo u noć.

– Svakom novom utrkom stvara se nova infrastruktura, očiste se neke zarasle staze, otkriju nove, produljuje se sezona, a stižu novi zaljubljenici u prirodu. Što je najvažnije, u sve većem broju uključuje se lokalno stanovništvo. Ma možemo mi dovest 3 tisuće sudionika, al ako nema domaćih onda ništa ne vrijedi. U Veloj Luci, na sreću, svi su dali sebe i to je najvažnije – kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Veli trail, žene: 1. Eva Tušar, 2. Daniela Corvalan, 3. Jelena Gugić Boko; muškarci: 1. Marin Koceić, 2. Lovre Mihotić, 3. Duje Ćalušić

Mali trail, žene: 1. Jadranka Žilić, 2. Natasha Perkusic, 3. Fani Mirošević; muškarci: 1. Hrvoje Žuvela, 2. Ante Bubić, 3. Ivo Jerčić

Biciklisti, žene: Tina Papić; muškarci: Ivan Zlokić (do 20g), Davor Krezić (20-30g), Nikola Svilan (30-40), Ivan Prižmić (40-50), Zoran Teur (50+)

 

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr