KORČULA/LASTOVO/MLJET – u provedbi je projekt “POOTOK – Pokreni otok!”

KORČULA/LASTOVO/MLJET – u provedbi je projekt “POOTOK – Pokreni otok!”

Objavio: Andrea Beader - 11.09.2021.

Udruga Novi otok u suradnji s partnerom LAG5 u provedbi je projekta “POOTOK – Pokreni otok!” čije će se aktivnosti održavati na otocima Korčuli, Mljetu i Lastovu

Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, a edukacija uključuje 100 mladih osoba s otoka Korčule, Mljeta i Lastova. Na svakom od ova tri otoka uključeno je 30 mladih, prvo kroz online istraživanje, a zatim kroz jednodnevnu radionicu.

Na predavanjima o održivom razvoju, uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva, polaznici imaju priliku samostalno osmisliti rješenja za probleme svojih zajednica. Na konkretnim primjerima dobiti praktična znanja o održivom razvoju.

U edukaciju su uključeni i članovi savjeta mladih (10 osoba) s otoka Korčule, Lastova i Mljeta. Oni kroz ove radionice prezentiraju svoj konkretan rad u posljednjih godinu dana vezan uz održivi razvoj otoka.

.
Suradnja mladih i donositelja odluka na temu rješavanja problema u lokalnoj zajednici

Prva jednodnevna radionica održana je na Mljetu, nakon nje slijedi radionica na Lastovu, a potom na red stižu mladi s Korčule. Na radionice su pozvani i predstavnici jedinica lokalne samouprave od kojih se očekuje da prezentiraju planirane aktivnosti prema javnosti na službenim web stranicama JLS i prema relevantim OCD-ovima te ustanovama.

Iz udruge Novi otok najavljuju kako će donositelji odluka, odnosno lokalni dužnosnici, direktno biti uključeni u aktivnost dvodnevne konferencije koja će se organizirati na Korčuli. Gdje će saslušati i analizirati ideje koje mladi nude kao održiva rješenja za konkretne probleme uočene u svojoj lokalnoj zajednici. Prijavitelj će nastojati osigurati da sa svakog otoka obuhvaćenog projektom sudjeluju minimalno po 2 donositelja odluka. Najveći se odaziv očekuje od čelnika JLS-a s otoka Korčule zbog praktičnih organizacijskih razloga.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave tako će iz prve ruke moći čuti koja održiva rješenja za razvoj svog otoka nude mladi. U bliskoj budućnosti ovakva suradnja mogla bi se promovirati i na ostalim hrvatskim naseljenim otocima.

Sve radionice su besplatne, za njih je potrebna prethodna prijava, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici projekta.

___________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.