KORČULA [FOTO]- Održana konferencija o zdravstvenom turizmu

Objavio: Maja Jurišić - 21.05.2018.

Prošli je vikend u Vela luci održana prva konferencija zdravstvenog turizma u organizaciji ureda zastupnice u EU parlamentu, gđe. Ruže Tomašić u suradnji s Općinom Vela luka i LAG-om 5.

Konferencija je otvorena pozdravnim govorom zastupnice u Europskom parlamentu, gđe. Tomašić koja je istaknula da je zdravstveni turizam jedan od najbrže rastućih sektora u turizmu s evidentiranom stopom rasta od čak 15-20% . Cilj ove konferencije bio je obuhvatiti i promovirati ponudu otoka Korčule u sektoru zdravstvenog turizma te jačanjem suradnji i razmjenom informacija osigurati daljnji razvoj otoka Korčule i općine Vela luka u smjeru ove specifične i brzorastuće turističke grane.

“Turisti ne dolaze kod nas zbog hotela, već zbog sadržaja i vašeg domaćinstva. Zbog ugođaja koji im pružamo kroz svoje gostoprimstvo. Mišljenja sam da je izuzetno važno organizirati ovakve stručne skupove koji mogu iznjedriti rješenja za sve zainteresirane. Došlo je vrijeme da turizam na otocima podignemo na jednu veću razinu. Kao stanovnica ovog otoka promatram situaciju i moram priznati da zaista nije baš bajna. Razlog je to zbog čega sam i odabrala ribarstvo kao ključnu temu mog djelovanja u EU parlamentu jer smatram da je ribarstvo jedan od stupova otočne ekonomije, no razvoj otoka ne može i ne treba počivati samo na ribarstvu i klasičnom turizmu već mi je želja ovim događanjem otvoriti širu raspravu budućnosti i potencijala razvoja otoka u smjeru zdravstvenog i wellness turizma. Upravo ovakve vrste turizma otvaraju brojne mogućnosti i može povući brojne velike investicije dok isotvremeno ne ugrožava okoliš kojeg svakako želim sačuvati te omogućiti da na naše otoke dolaze gosti kojima je potreba pronaći sebe i vratiti dodir s prirodom” – rekla je gđa. Tomašić.

Nazočnima su se obratili i gđa. Katarina Bikić, načelnica Općine Vela luka, gđa. Žaklina Marević, zamjenica župana Dubrovačko neretvanske županije, predsjednik LAG-a 5 gosp. Vjeran Fillipi, savjetnik Ministra zdravstva g. Mate Car, g. Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma, Doktorica Damira Bojić, ravnateljica specijalne bolnice Kalos.

Vela luka nije izabrana slučajno kao mjesto događanja ove konferencije. Naime, osim što zastupnica Tomašić potječe s otoka Korčule, Vela luka je poznata po svom dugogodišnjem zdrastvenom i lječilišnom turizmu osobito po Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Kalos.

Načelnica Općine gđa. Katarina Bikić naglasila je da je izrađena strategija razvoja 2018 – 2023 kojom je kreirana vizija općine posvećene zdravlju, koja zasniva svoju zdravstvenu ponudu kroz specijalnu bolnicu Kalos još od 1972. godine. Ovaj je projekt ujedno uvršten među 14 strateških projekata Dubrovačko neretvanske županije do 2020 godine.

Vjeran Filippi, predsjednik LAG 5 istaknuo je da je Vela luka prepoznata kao središte zdravstvenog turizma na hrvatskim otocima zahvaljujući trudu i angažmanu lokalnog stanovništva te da je za ozbiljan daljnji razvoj neophodno razmišljati o projektu otočke zračne luke kako bi se osigurao brži i lakši dolazak na destinaciju.

Žaklina Marević, zamjenica župana dodala je da unatoč sve boljim rezultatima turistiškog prometa na području županije u svemu treba imati mjeru i biti spremni sami profilirati vrstu turizma kojeg želimo, kojeg nećemo samo temeljiti na ostvarenim brojkama već i na postignutoj kvaliteti. “Mi imamo sve što ostali žele – mir i tišinu u kombinaciji sa znanjem.”

Doktorica Damira Bojić, ravnateljica Kalosa utvrdila je da osim lječilišnog, ima potencijala za razvoj i drugačijeg zdravstvenog, preventivnog i wellness turizma. “Suradnja s lokalnim proizvođačima hrane i OPG-ovima koji promoviraju zdrav način života potpuno se uklapa u ovu priču. Svi smo se opredijelili živjeti na ovom otoku te samim tim želimo osigurati i kvalitetu života sukladno resursima koje imamao, te isti tretman i ponuditi svojim  gostima.”

Dan prije konferencije upriličena je dobrodošlica gostima, panelistima i stručnjacima iz cijele Europe te mali domjenakna kojem su se priliku imali predstaviti domaći autohtoni proizvođači lokalne hrane. Cilj ovo druženja bio je na licu mjesta osvijestiti važnost lokalne prehrane i malih proizvođača te uspostaviti suradnju svih potencijalnih dionika u razvoju zdravstvenog turizma. Posjetitelji su imali priliku kušati proizvode te saznati tko su mali proizvođači, a kroz cijeli događaj i prezentaciju lokalnih OPG-ova posjetitelje je vodila gđa. Marija Roglić, voditeljica LAG-a 5 koja je tijekom cijelog dvodnevnog događanja naglašavala važnost izgradnje lokalne zajednice, jačanje suradnje i podrške te bolje prepoznatljivosti lokalnih resursa.

 

 

 

_________
Autorica: Maja Jurišić
Fotografija: Anđela Ščepanović