KORČULA – Humanitarne akcije sa otoka

Objavio: Pokret Otoka - 30.12.2017.

‘Dječak broj 28’ pod bor dobio tablet, a Korčulanka dobrog srca podigla otok na noge i samohranim majkama vratila Božić

Doris Jurjević (34) jedna je od najpoznatijih humanitarki s područja Korčule, a osim malih otočana, ove je godine razveselila i poluotočane ali i samohrane majke iz Zagreba i Slavonije.
Blagdansko vrijeme većina ljudi provodi u blagostanju i s obitelji. No, mnogo je onih koji obitelji nemaju ili nemaju financijskih sredstava kojima bi omogućili sebi i svojima najbližima raskošan blagdanski stol i poklone za Božić. Upravo se njih sjetila Doris Jurjević iz Gradskog kotara Sv. Antun koja se već godinama bavi humanitarnim radom, a ove godine odlučila je svoju dobrotu podijeliti i izvan otoka Korčule.

 

Uključila i prijateljice

– Prošle sam godine došla na ideju osnovati facebook grupu u koju sam uključila svoje prijateljice spremne djeci uljepšati blagdane. U ovih godinu dana grupa Korčulansko srce narasla je do 400 članova. Prošle smo godine poslali desetak paketa, ove godine gotovo 40. Ne bih to mogla sama, uz moju desnu ruku Marinu, u svemu mi pomažu NikolinaMarinaTerezaIvanaSuzana i moja sestra Koni. – s oduševljenjem se prisjetila Doris.
Doris je od Centra za socijanu skrb u Korčuli dobila listu od 35 najugroženije djece s Korčule i Pelješca. Popriličan odaziv članova grupe, ali i drugih Korčulana, rezultirao je s 35 velikih poklon paketa. U svakom poklonu mogu se pronaći pahuljice, čokolino i nutela, za stariju djecu tu su još higijenske potrepštine i odjeća, a za mlađe igračke i slatkiši. Sortiranje i pakiranje darova dodatna su radost u domu Jurjevića. Dorisin suprug Renato kaže kako se ona pakirajući poklone čas smije čas plače razmišljajući hoće li se poklon svidjeti trogodišnjoj curici i hoće li osmogodišnji dječak biti zadovoljan igračkom. Nakon što su paketi bili spremni za slanje, iz Centra za socijalnu skrb uslijedio je novi poziv.
Dječaku “pod brojem 28” kako ga nazivaju, budući da ne znaju njegov identitet, iz Korčule, potreban je tablet koji bi mu pomogao u razvoju jer pati od ozbiljnih poteškoća. Uskoro je u caffe baru Točkica postavljena kutija u koju su Korčulani mogli ubaciti dobrotvorni prilog, a upravo su to i napravili. U samo nekoliko dana Doris je sakupila više od četiri tisuće kuna! Tablet je kupljen i dostavljen dječaku, a s ostatkom sredstava Doris je pripremila nekoliko paketa za udrugu Betlehem u Zagrebu, samohrane majke i njhovu djecu, te za samohranu majku iz Slavonije s petero djece.

 

Pomažu i motoristi

– Kad mogu nekome pomoći, pogotovo djetetu, to me ispunjava, to sam ja. Dok pakiram poklone osjećam i tugu i radost, tužna sam jer ta djeca nemaju ništa, a radosna jer ću ih razveseliti – objasnila je Doris.
Osim humnitarnog rada, Doris već više od 15 godina organizira dolazak Djeda Božićnjaka u Gradski kotar Sv. Antun. Djedica donese 100 poklona za najmlađe uz pratnju motorista iz moto kluba Korkyra riders iz Smokvice. – Kad možeš nekome pomoći, nema ništa bolje – kratko je objasnila Marina saževši bit Božića u samo jednu rečenicu.

 

Izvor : Slobodna Dalmacija