KORČULA – Gin “Trut” inspiriran otočkim ljetom

KORČULA – Gin “Trut” inspiriran otočkim ljetom

Objavio: Andrea Beader - 15.08.2021.

Jedan od najvećih, a najmlađih pčelara u Dalmaciji, Korčulanin Vlaho Komparak nedavno je na tržište stavio svoj najnoviji proizvod dry gin “Trut” s okusom divlje naranče i borovice, uz dodatak meda.

.

Posebnost ovog gina je što su svi sastojci uzgojeni su i sakupljeni na Korčuli, gdje se TRUT i destilira.

Nepovoljni vremenski uvjeti u zadnje dvije godine utjecali su značajno na životni ciklus pčela, a time i na proizvodnju meda, kojeg je sve manje, pa je Vlaho Komparak, koji živi isključivo od rada na svom korčulanskom OPG-u potražio nove načine za širenje poslovanja.

-Posljednje dvije godine u pčelarstvu u našim krajevima su bile katastrofalne te nas je to prisililo da reagiramo i napravimo disperziju rizika . Pošto smo već slali nekim proizvođačima gina sastojke odlučili smo se i sami okušati u toj proizvodni i ispalo je super. Gin se dobiva sekundarnom destilacijom etilnog alkohola uz prisustvo začina ponajprije borovice, što je glavni sastojak svakog gina, te u našem slučaju i gorke naranče (Signature gin), a u drugoj verziji limuna i mente (Minty breeze).

.

trut

fotografija: Facebook TRUT Gin

.

Iskoristio sam prirodne sastojke koji na mom imanju rastu u izobilju. Uložio sam u najsuvremeniju destileriju u kojoj gin oplemenjujem okusima korčulanskog voća i bilja. Proizvodnju smo usavršili, sad ulažemo u marketing. Želim dokazati da se na otoku može proizvesti i više od tipičnog prozvoda s poljoprivrednog gospodarstva. Uvjeren sam da ćemo na Korčuli izgraditi brand vrhunskog alkoholnog pića prepoznatljiv u Hrvatskoj i regiji.

 

A zašto je svoj gin prvijenac odlučio nazvati po pčelinjem mužjaku, koji je sinonim za lijenost?

 

-Dugo se intenzivno bavim pčelarstvom i pratim ponašanje pčela. Najzanimljiviji među njima je trut, mužjak pčele čiji je jedini zadatak oploditi maticu. U narodu je trut sinonim za lijenčinu, dok su pčele radilice poznate po marljivosti. No, da trut ne oplodi maticu kolonija uopće ne bi postojala.

Trut ima izoštrena osjetila i u potrazi za maticom leti kroz korčulanske vrtove pune aromatičnog raslinja. Ta trutova potraga inspirirala me da sakupim voće i bilje iz vrtova i njima oplemenim svoj gin. Divlje naranče, anđelika, borovica – sve to raste na mom gospodarstvu, u krugu od stotinjak metara. Gin oplemenjujem medom koji sam proizvodim.

Trut se u košnici pojavi krajem proljeća, a u kasnu jesen ga radilice izbace iz košnice. On, praktički, živi samo ljeti. Njegov susret s maticom, desetak metara iznad zemlje, vrhunac je njegova života. Taj trutov hedonistički život inspirirao nas je da u boci gina sačuvamo okus bezbrižnog otočkog ljeta. Svi volimo ljeto jer se tada granice lakše prijeđu, znatiželjniji smo i skloniji avanturama.

Kad otvorite bocu Truta usred zime, oslobodit ćete taj duh otočnog ljeta i inspirirati svoje društvo na avanturu. Mi smo se pobrinuli da taj ljetni avanturistički duh ne pobjegne iz boce, pa smo je zapečatili voskom kojeg proizvode moje pčele, priča nam Vlaho.

Za dizajn boce zaslužni su Draga Komparak i Zoran Đukić. TRUT se trenutno pakira u bocama od 0.5 L , a od jeseni će biti dostupan i u pakiranju od 0.7. Proizvodi se u većim količinama, a Vlaho kaže da rade punom parom, kako gina, koji je već poprilično tražen, ne bi u nijednom trenutku nedostajalo.

 

 

__________
Izvor: dubrovniknet.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.