KONFERENCIJA – Tranzicija Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

KONFERENCIJA – Tranzicija Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

Objavio: Andrea Beader - 23.10.2021.

Na Konferenciji koja će se održati 27. listopada 2021. od 10 do 13 sati doznat će se zaključci i preporuke osam Panela koje je Uprava za klimatske aktivnosti održala u razdoblju od 20. rujna do 11. listopada

Konferencija se organizira kako bi se čula razmišljanja različitih ciljanih skupina (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici, mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi) o njihovom pogledu na izazove i mogućnosti za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

.
Rezultati panel rasprava su oblikovani u Zaključke i preporuke te su uzeti u obzir rezultati anketa, koje su prethodno provedene zasebno za svaku ciljanu skupinu

Poslovni sektor ima naročito važnu pokretačku ulogu u tranziciji te će se ovom prigodom dodijeliti nacionalna nagrade za zaštitu okoliša za 2021. Veleposlanici Ujedinjene Kraljevine, Švedske, Njemačke i SAD-a podijelit će iskustvo iz svojih država. O tome kako su ili namjeravaju ubrzati proces prema klimatskoj neutralnosti.

Ovo se događanje održava u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Pokrenula ga je Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Hrvatska je podržala Europski propis o klimi. Propis postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine.

.
Strategija niskougljičnog razvoja RH do 2030.

Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova za Hrvatsku su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Rezultati anketnih upitnika i zaključci i preporuke Panela nalaze se na mrežnoj stranici Ministarstva.

Dnevni red konferencije:
.

  • 10:00 Pozdravni govori
  • 10:15 Dodjela priznanja i nagrada poslovnom sektoru za dostignuća na području zaštite okoliša u 2021. godini
  • 10:45 Veleposlanstva i iskustva drugih zemalja
  • 11:00 Panel rasprava predstavnici 8 panela će pročitati zaključke i preporuke: poslovni sektor, donositelje odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, mlade, medije, obrazovni sektor, znanstvenike, sindikate, organizacije civilnog društva
  • 12:50 Zaključci i preporuke

Prijenos možete pratiti na POVEZNICI.

__________
Izvor: odraz.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.