DUGI OTOK – Koliko prvašića broje školske klupe u Salima?

Objavio: Paula Bolfan - 06.10.2018.

Lijepa priča iz školskih klupa stiže nam iz mjesta Sali na Dugom otoku. Iako su ove godine u tamošnjoj osnovnoj školi samo dvije prvašice, dogodine će prvi put u klupe sjesti čak 13 prvašića. Svi se pitaju po čemu je bila posebna ta 2012. kada su na otoku imali pravi ‘baby boom’.

Franica i Chiara u školu u Salima stižu autobusom iz obližnjih mjesta Žmana i Zaglava. Ove godine ni jedno dijete iz samog mjesta Sali ne ide u prvi razred. Učiteljica Ana itekako im se može posvetiti – prenosi HRT.

Upravo je snijeg, reći će Saljani, razlog što će dogodine prvi put u klupe sjesti čak 13 prvašića. I lokalna vlast toplo se nada da i ona ima svoj skroman doprinos baby boomu. “Naknada iznosi 60 tisuća kuna, po djetetu, znači za svako dijete bez obzira je li prvo, drugo ili treće. Isplaćuje se po 10 tisuća kuna do šeste godine”, kaže načelnik Zoran Morović.

Zdenko Frka, Saljanin, već je gotovo šezdeset godina na Novom Zelandu. Svratio je u svoju osnovnu školu. I tada je, sjeća se, njih prvašića bilo desetak. U prošlom stoljeću, kada su naši otoci bili naseljeniji.

Video reportažu pogledajte na POVEZNICI.

__________
Izvor: HRT
Fotografija: Pixabay

Tagovi: ,