Kako znati gdje je friška domaća riba? Pratite oznaku “Preporučili ribari”!

Objavio: Pokret Otoka - 14.08.2017.

LAGUR “Galeb”(Lokalna akcijska grupa u ribarstvu specijalizirana za područje ribarstva, prerade ribe i akvakulture) povezala je lokalne ribare i ugostitelje u pilot projektu “Preporučili ribari”. Projekt financiran iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo ima za cilj promovirati domaće-lokalne proizvode ribarstva, prvenstveno plavu ribu, koja direktno od lokalnih ribara stiže u lokalne ugostiteljske objekte.

-U malim dalmatinskim mjestima pravilo je da najbolju preporuku o tome gdje pojesti domaću ribu mogu dati ribari jer najbolje znaju u kojim ugostiteljskim objektima završava njihov ulov. Da bismo ovu informaciju digli na viši nivo i prenijeli je do domaćih i inozemnih gostiju osmislili smo projekt “Preporučili ribari” koji bi trebao doprinijeti povećanoj vidljivosti ugostiteljskih objekata s ponudom lokalnih proizvoda ribarstva te njihovom boljem pozicioniranju na tržištu, istaknula je predstavljajući projekt voditeljica LAGUR-a Galeb, Meri Krnić.
Ovim projektom stvara se i dodana vrijednost lokalnim proizvodima ribarstva, pomaže ribarsku zajednicu, povećava njihov prihod ali i omogućava veća zaposlenost.
– Područje koje pokriva LAGUR “Galeb”, od Pirovca, otoka Murtera, Tribunja, Vodica pa do Skradina već je poznato po ribarskim aktivnostima, a mi ga želimo ovim projektom i dodatno brendirati prema gastronomskoj ponudi, dodaje Krnić.
Potencijal je u tom smislu velik jer je na tom području 166 ugostiteljskih objekata, a plava riba koja je othranila generacije na ovom području je još uvijek manje “prepoznata” kao visokovrijedna namirnica iako podatci o izlovu pokazuju kako od 3,5 tone ribe čak 2,9 tona čini upravo plava riba odnosno srdele i inćuni, objašnjava Krnić.
U projekt se uključilo 12 ugostiteljskih objekata koji će imati istaknuti znak odnosno oznaku kvalitete:”Preporučili ribari”, a koji je garancija kako se u njima može pronaći svježa riba lokalnih ribara.
Jedan od prvih 6 ribara uključenih u ovaj projekt je i Filip Bolanča iz Tribunja koji se ribarstvom profesionalno bavi već 8 godina. Iako nema problema s plasmanom ulovljene ribe, Bolanča ističe kako je projekt “Preporučili ribari” itekako dobrodošao:
-Šteta je da nam većina ulova završi u inozemstvu ili u tunogojilištima. Ovaj projekt ima potencijala i ima podršku lokalnih ribara koji su i do sada bili povezani sa lokalnim ugostiteljima. No ovako se stvara jedna prepoznatljiva priča koja koristi i ribarima i ugostiteljima i gostima.
U okviru projekta pokrenuta je i dvojezična web stranica PREPORUČILI RIBARI, na kojoj se u bazi podataka mogu lako naći svi “umreženi” ugostiteljski objekti i ribari ali i podatak o kretanju njihovih brodova odnosno jesu li i kada izašli na more. Tako da “svog ribara i ribu” možete pratiti od mora do stola!

IZVOR : tris.com.