ŠOLTA – Kako prepoznati pravi med

ŠOLTA – Kako prepoznati pravi med

Objavio: Andrea Beader - 03.12.2020.

“Šaptača pčelama” medar sa Šolte otkriva kako prepoznati teglu pravog proizvoda, čitajte deklaraciju, savjetuje.

Dosta vam je varanja, nervira vas što vam umjesto pravog 100 postotnog meda nude patvorine, ljuti ste jer su lažni proizvođači postali toliko iskusni u pripravi ovog pčelinjeg proizvoda da bojom, teksturom, mirisom, čak i konzistencijom rade savršenu kopiju.

E pa jednom za svagda prestanite s tom praksom, ne bacajte novce uludo i prevarite vi njih savjetima šaptača pčela. Iskusnih medara koji se ljute kada vide da se na tržištu nude lažni medovi, koji pčele nikada vidjeli nisu. Prvi je savjet da ne nasjedate na trikove tipa – okrenite staklenku meda naopako kako bi u njoj uočili veliku gibajuću kuglu. Kuglu će praviti i čista patvorina napravljena od šećera i vode, melase ili najobičnijeg sirupa, koja se na tržištu prodaje za najfiniji domaći med.

Prilikom kupnje birajte med s malim kompaktnim grudicama koje nisu nakupine šećera, već pojava kristalizacije, normalna etapa u životu meda. Kada ih vidite, kaže iskusni šoltanski pčelar Goran Tvrdić, treća generacija medara, birajte upravo takav med. I u dvojbi između onog s kristalizacijom i tekućeg odlučite se za prvi. Taj koji izgleda kao da je ušećeren, iako medari takav naziv ne vole koristiti. Svaki pravi med će kristalizirati, neki odmah, nekima treba i do dvije godine. I to je siguran znak da imate pravi med, vele medari.

– Med je jedan od tri, do četiri proizvoda podložnih najvećim krivotvorinama, i ljudi uopće nisu svjesni da na svakom koraku mogu naići na patvorine. Neke od njih su miks šećera i vode, melase, sirupa, lavandinog ulja ili nekog drugog eteričnog ulja, jestivih boja… I ponekad su tako vjerna kopija da shvaćam kako lako mogu zavarati ljude. Neće vam pomoći ni trikovi stavljanja meda na malo papira, pa gledanja hoće li gorjeti. Sve je to bez veze. Ako želite biti sigurni jeli med pravi, morate ga odnijeti na analizu koja je jako skupa. Ili ga kupiti od domaćeg, provjerenog medara. To je jedini pravi put -kaže medar.

Ne treba zazirati ni od proizvoda na čijoj deklaraciji piše da je dio meda iz EU, a drugi dio od vani. Tvrdić kaže da to ne znači lažnjak, i da se zapravo najveći broj krivotvorina događa upravo tu, kod naših lažnih proizvođača. Med je jedan od šest pčelinjih nus proizvoda, nešto što ona stvara nakon obavljanja dominante zadaće, oprašivanja biljaka. Da toga nema, ne bi bilo ni života na zemlji.

– Često na staklenkama piše med od lavande, vriska, ružmarina, bagrema, kestena… Ali to ne znači da je on 100 posto od te biljke. To samo znači da je laboratorijska analiza pokazala da u uzorku meda ima više peludnih zrnaca te biljke, u odnosu na druge. Znači da je ta biljka dominantna u uzorku. Medovi su u biti mix biljaka. Pa kada vam netko kaže da se unutra nalazi 100 posto kadulja ili ružmarin, taj vas laže – govori Tvrdić.

Pčela stvara šest proizvoda, med kojeg proizvodi iz nektara, propolis iz biljne smole, cvjetni prah, vosak, pčelinji otrov i matičnu mliječ. Med je najlakše krivotvoriti.

– Propolis već malo teže, ali ima njih podosta koji u njega trpaju malo više voska. Cvjetni prah se ne može patvoriti, kao ni vosak ili matična mliječ, hrana za maticu, pčelinji proizvod nevjerojatne imunološke snage. Ne može se krivotvoriti jer se mora čuvati na niskoj temperaturi, ima posebnu konzistenciju. Što napraviti? Kupujte med na provjerenoj adresi. Tako ćete znati da niste uzeli mačka u vreći – kaže Goran Tvrdić.

 

 

__________

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com

Tagovi: , ,