Kako je Božić otočanima čestitala Agencija za obalni linijski pomorski promet

Objavio: Pokret Otoka - 27.12.2017.

Božićni blagdani su polako iza nas, posljednji su dani stare godine i završne pripreme za doček Nove 2018. Dok svatko na svom otoku bilježi neke svoje novogodišnje odluke, Agencija za obalni linijski pomorski promet odlučila je na neobičan način otočanima poželjeti sve najbolje u Novoj. Naime, bez najave i javno objavljene odluke otočanima se cijena karte povećala nekoliko kuna. Dok se s jedne strane borimo da otočanima olakšamo život na otoku s druge strane dolaze poskupljenja o kojima nitko ništa ne zna.

Novi raspored plovidbe kao i nove cjenike možete pogledati na stranici – Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Prisjetimo se 9. kolovoza 2016. kad smo se kao otočani obradovali izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kad je omogućen povlašteni prijevoz na svim državnim linijama svim otočanima koji imaju ishodovane valjane otočne iskaznice za putnike ili studentske iskaznice. Od tada očekujemo dodatne izmjene kako bismo osim kao putnici prava ostvarivali i za automobilski prijevoz među otocima, koje se unatoč najavama, do danas nisu ostvarile.

Žalosti nas što umjesto da krećemo prema naprijed, uvijek nekako napravimo korak-dva unazad. Tako gledamo i na najnoviju odluku o poskupljenju karata – kao korak nazad za razvoj otoka i podršku otočanima. Iako se na svim razinama primjećuje osvještavanje o važnosti otoka i otočana, planira se novi Zakon o otocima, otoci postaju strateška razvojna točka Europske Unije, ujedinjuju se europski otoci, kao da uvijek zakažemo tamo gdje je najvažnije. Na malom čovjeku, na lokalnoj zajednici, na poboljšanju osnovnih uvjeta života na otoku.

Ako je ovako započela, znatiželjni smo vidjeti što nam novo još donosi 2018. godina.

Sretno nam 🙂

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Andro Nigoević