Jedrilica 01 Express pobjednik je 5. Regate tisuću otoka

Objavio: Pokret Otoka - 27.09.2017.

Češka posada Pavela Belhrada na jedrilici 01 Express pobjednik je 5. Regate tisuću otoka. Druga etapa koja je startala u četvrtak, 21.09. ispred marine Porto Montenegro u Tivtu, a završila u nedjelju, 24.09. u Rijeci još je jednom pokazala koliko uvjeti na kursu od 279.7 NM između više od 1000 jadranskih otoka mogu biti različiti i nepredvidivi pri čemu treba puno strpljenja ali i snage i izdržljivosti kako posada tako i jedrilica.

Izlazak iz zaljeva Boke Kotorske ove je godine uz povoljniji vjetar prošao nešto brže nego prošle godine a odmah nakon što su jedrilice zaobišle rt Prevlaku, najjužnijiu točku hrvatskog kopna dočekao ih je snažniji vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova snage i do 20 čvorova što je značilo jedrenje uz vjetar i dosta vala baš onako kako se očekuje na ovakvoj odobalnoj regati. Snagu vjetra najbolje je osjetila posada Lucia X. Nakon što im je pukao podigač prednjeg jedra član posade popeo se na jarbol, ali vjetar je ipak bio prejak za takav popravak te se se morali vratiti u zavjetrinu rta Prevlake gdje su uspješno popravili oštećenje ali izgubili značajno vrijeme.

Iako prognoza vjetrova za drugi dio etape nije bila baš obećavajuća nekako su se svi nadali da će idealni uvjeti za jedrenje potrajati što duže. Međutim nakon nešto više od polovice prve etape zavladali su potpuno suprotni vremenski uvjeti. Vjetar je potpuno oslabio i krenula je borba s bonacom gotovo 100 NM. Jedrilice su stajale i ponovno kretale pokušavajući iskoristiti svaki dašak vjetra pri čemu su postizale brzine od samo 3-4 čvora što je značilo skoro dva dana i dvije naporne noći.

Vremensko ograničenje završavanja na cilju u Rijeci bilo je 72 sati nakon starta odnosno u podne u nedjelju 21.09. Također pravilima je propisano da ako prva jedrilica završi nakon više od 56 sati vremensko ograničenje povećava se za dodatnih 16 sati. Međutim da bi se to dogodilo trebalo je da bar jedna jedrilica završi i unutar 72 sata. U nedjelju ujutro jedrilice su bile na 9 do 20 NM do cilja a u 9 sati ujutro cijeli Kvarner bio je u bonaci i izgledalo je skoro nemoguće da itko završi do 12:00 sati.

Ipak, kao naručena došla je nevera s Kvarnera, donijelu buru i najprije pomogla čileanskom Mardivinu Miguela Gonzalesa da prvi presječe liniju cilja u 09:45:47 i tako učini drugu etapu valjanom a zatim i svim ostalim jedrilicama da završe do 14:00 sati. S malim razlikama završavanja u realnom vremenu po korigiranom vremenu najbolje su bile tri jedrilice koje su završile zadnje, a ukupni rezultati pokazali su koliko je regata na kraju bila izjednačena te da za ukupnu pobjedu nakon dvije etape od 279 NM na kraju mogu odlučivati minute.

Pobjedom u drugoj etapi češka posada Pavela Belehrada na jedrilici 01 Express iznajmljenoj u hrvatskoj charter floti s 5. mjestom u prvoj etapi osvojila je naslovo pobjednika sa 6 bodova ispred čileanskog Mardivina Miguela Gonzalesa sa 7 bodova (2 i 5. mjesto) koliko je imao i treće plasiarni slovenski Macropus s Boštjanom Jančarom (4 i 3. mjesto) a isto bodova s 3. i 3. mjestom osvojila je litavska Hispaniola ali je Macropus bolje plasiran zahvaljujći boljem rezultatu u zadnjem jedrenju. Još jedna češka posada na jedrilici Sultan također iznajmljenoj u Hrvatskoj zauzela je 5 mjesto s 8 bodova (6. i 2. mjesto) zaokruživši tako prvih 5 mjesta sa samo dva boda razlike.

U konkurenciji višetrupaca njemački Proteus Wernera Stoltza nije ima konkurencije jer ostale jedrilice nisu jedrile drugu etapu, a Proteus je na cilj u Rijeci došao u 12:52:10.

Završetkom ovogdišnje Regate tisuću otoka počinju pripreme za njezino 6. izdanje koje će se održati u rujnu 2018.

IZVOR : slobodnadalmacija