Snimljen dokumentarni film o jadranskim svjetionicima i svjetioničarima

Objavio: Pokret Otoka - 14.11.2018.

Svjetionici i život svjetioničara u filmskom su svijetu do sada bili dosta siromašno obrađivane teme. Zahvaljujući zadarskom vrsnom snimatelju, to će se uskoro svakako promijeniti. Nakon knjige “Legende svjetla” autora Jurice Gašpara, „svjetlo“ dana ugledat će još jedno remek djelo. Ovog puta riječ je o dokumentarnom filmu Igora Goića, snimatelja i Gašparovog suputnika u avanturi 2013. kada su obišli 48 svjetionika uzduž jadranske obale.

Film je nastavak uspješnog projekta „Legende svjetla“ udruge Lux Mediterraneum započetog knjigom Jurice Gašpara čije je prvo izdanje rasprodano, a drugo je već u prodaji. Putovanje koje je trajalo 3 godine, napokon će dobiti svoju točku na “i”, dokumentarac “Legends of The Light” o hrvatskim svjetionicima u trajanju od 45 minuta.

Goić je filmskom kamerom dokumentirao tijekom tri godine sve: vremenske (ne)uvjete, ljude, suputnike, more, zvijezde, jugo, buru, valove … a kako bi u konačnici dobio jedinstveni filmski uradak u kojem će, na do sada neviđen način, ljudima približiti suživot čovjeka i prirode. Kako onu idiličnu, tako i onu nimalo lijepu stranu u kojoj snaga i nepredvidljivost prirode itekako znaju pokazati zube.

 

“Najviše mi je vremena uzelo snimanje jer ipak je trebalo otići na sve te svjetionike, a kako projekt nije financiran s ničije strane osim nas samih, sve smo morali organizirati da se poklopi s našim slobodnim vremenom”,  objasnio je Goić razloge zašto je trebalo više vremena za realizaciju dodavši kako su jako zahvalni sponzoru koji im je ustupio jedrilicu na korištenje, a to je Škola jedrenja ANA iz Jezera.

Najdraži dio cijele priče teško je izdvojiti jer je sve jedna cjelina, nastavio je Goić.

“Što se tiče filma, teško mi je izdvojiti išta jer sam se dugo tjerao sagledati ga kao cjelinu. Ali po pitanju projekta, onda je to definitivno plovidba po našem prelijepom Jadranu, zabačenim otocima koji te „izuvaju iz cipela“ svaki put kad ih ugledaš. Imali smo veliku sreću što je s nama bio Vlatko Ignatoski, koji poznaje svaku škrapu u svakom kamenu na Jadranu”, naglasio je Goić dodavši kako ih je Ignatoski vodio u razgledavanje mnogih morskih špilja i raznih atrakcija za koje malo tko zna.

 

.
Sljedeće im je u planu organizirati i realizirati prikazivanja dokumentarca

I dalje se nadaju pomoći od strane institucija jer im one mogu uvelike pomoći oko promocije samog projekta i filma. Daljnja distribucija ovisi o prihvaćenosti od strane publike, kritičara i nekakvim rezultatima sudjelovanja na festivalima što Goić osobno očekuje da bi trebalo dobro proći, ponajprije iz razloga jer je tema prilično siromašno obrađena, a zanimljiva širokoj publici.

“Neovisno o tome što su naša djela, objektivno mogu reći da i film i knjiga imaju stvarnu vrijednost jer obiluju izjavama osoba koji su proživjele i proživljavaju ne baš svakidašnje dogodovštine i živote. Mislim da je upravo ta vrijednost zaslužna za održavanje našeg interesa prema projektu”, zaključio je Goić.

______

Izvor: zadarskilist.hr
Naslovna fotografija: Jurica Gašpar | FB Legende svjetla – Legends of the Light