JADRAN – Posidonija (Posidonia Oceanica) – pluća našeg mora

Objavio: Paula Bolfan - 26.07.2018.

Posidonija kao endem Sredozemnog mora s titulom “pluća mora”, našla je svoje mjesto i u našem moru. Uz još tri morske cvjetnice koje pronalazimo u Jadranu, Posidonia oceanica je od najveće važnosti i to zbog svoje sposobnosti obogaćivanja mora kisikom u zavidnoj količini od 14 litara dnevno.

.
Posidonija, morska trava, porost, lažina, purić ili voga, često se naziva i dječji vrtići ispod mora. Razlog tomu je što u posidoniji borave sve gospodarski važne vrste riba dok su riblja mlađ. Unutar takvih livada riblja mlađ nalazi izvrsno sklonište od neprijatelja te stanište bogato hranom i kisikom.
.

Iznimno osjetljiva vrsta čija obnova traje i do nekoliko stoljeća: Najveći uništivaći za nju su koćarenje i izgradnja obalnog područja

.
Rizom posidonije raste prosječnom brzinom od oko 1 cm godišnje, a za obnavljanje naselja promjera od samo desetak metara potrebno je i nekoliko stoljeća. Upravo iz tog razloga livade posidonije kao i livade ostalih vrsta su iznimno osjetljive!
Na gubitak staništa i povlačenje livada velik utjecaj ima ljudska aktivnost u vidu koćarenja, marikulture, izgradnje u obalnom području, te poljoprivrede koje uzrokuju pojačanu eutrofikaciju, zakopavanje biljaka te fizički i fiziološki stres.
.

Osobito je ugrožena ljeti kada jedrilice i druge turističke brodice zauzmu sve vale, otoke i otočiće.

.
Kako sidro ore po dnu, čupa posidoniju s korijenom iz pijeska i na taj ju način potpuno uništava, a da bi se obnovila jedna takva uništena morska livada potrebno je čak 80 godina!
Ipak, nisu samo ljudi ti koji predstavljaju direktnu prijetnju livadama posidonije. Invazivne vrste algi Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa, ugrožava posidoniju jer su joj izravni suparnici u borbi za životni prostor.
.
Možda je vrijeme da se zapitamo: treba li posidonija sama stajati u obrani svojih staništa kako bi nama direktno i indirektno omogućila kisik, hranu i pogodne uvijete za život?
__________
Izvor: Udruga Argonauta
Fotografija: Morski.hr / Đani Iglić