JADRAN – Hrvatska ”SireNea” čuva Jadran

JADRAN – Hrvatska ”SireNea” čuva Jadran

Objavio: Andrea Beader - 10.06.2022.

8. lipnja svjetski je dan mora i oceana koji su istovremeno su sve zagađeniji, a brojne životinjske i biljne vrste ugibaju i nestaju s našeg planeta

Mi smo jedini koji to mozemo promijeniti, jer smo i jedini krivci.

Nea Dune naš je prvi uspješni alternativni model i glumica na relaciji Hrvatska – Los Angeles, s dugogodišnjim iskustvom humanitarnih akcija i volontiranja u lijepoj našoj i inozemstvu. Osim toga, ove godine slavi puno desetljeće otkad je prvi puta postala sirena te nema bolje prilike za pokretanje promjena na većoj razini – prenosi Nea Dune

 

A tko ili sto je SireNea?

“Očuvanje okoliša i otklanjanje otpada već 15ak godina mi je vrlo važna misija, i radila sam u 3 zemlje na raznim ekološkim projektima (najviše na Islandu od 2008. naovamo) direktno i putem Volonterskog Centra Zagreb. Ove godine se pak savršeno poklopila suradnja s lokalnim snagama, uzela sam to kao znak da se može puno vise i bolje za nas okoliš i vode.”

Nea je prošle godine usred pandemije otvorila i zasebni Instagram profil za svoju SireNea mersonu @croatiansiren primijetivši da dijeljenje sadržaja o sireni i očuvanju planeta ne kotira najbolje kod njezinih uobičajenih pratitelja koji su tu za pothvate u sedmoj umjetnosti.

“Nažalost, odavno sam primijetila da ljude rjeđe zanima kada se ukazuje na nas planet i očuvanje istoga, a pogotovo ako se spominje smeće u bilo kojem obliku, življenje po 3R principu kojeg odavna prakticiram (reduce-reuse-recycle). Najlakše je zažmiriti kada misliš da te se nešto ne tiče direktno, ili ne vidiš odmah direktan utjecaj na svoj život. Doduše, slično ponašanje smo doživjeli i s pandemijskom situacijom, no ja sam vječni optimist i pokušavam ne gubiti vjeru u ljude.”

Lokalne snage s kojima je početkom godine SireNea započela službenu dugogodišnju suradnju su DPS Zagreb te WWF Adria, gdje zajedno osim čišćenja specificiranih zagađenih lokaliteta, startaju projekt za otklanjanje zaostalih ribarskih alata iz podmorja kao pravi Ghost Net Bustersi!

 

 

SirNea na Mljetu

“Zahvaljujući pozivu Matka iz DPS Zagreb, u svibnju sam zajedno sa 12 scuba ronioca provela nekoliko dana na Mljetu, gdje smo izronili 25000 litara volumena raznog otpada! Nisam mogla vjerovati koliko je dolje plastike i stakla – na nekim starijim komadima se već naselio život pa smo ih pustili, te uživali pritom u pogledu na mirni životinjsko-biljni podvodni svijet. Matko i ja smo svojom pojavom uspjeli preplašiti i drhtulju, no brzo se oporavila i nastavila odmarati!”

“Dok ekipa nastavlja sa čišćenjem na Lastovu – ja snimam u Kaliforniji i vraćam se na ljeto na nove sirena avanture na našem prekrasnom Jadranu! Čeka nas sirenasto snimanje podvodne kampanje za projekt Ghost fishing Croatia, koji će trajati 2 godine u podmorju Visa i otoka Molata, a plan je cijeli Jadran! Otklanjat će se i kartirati lokacije zagađene zaostalim ribolovnim mrežama tzv. mreže duhova, također s ciljem da se povežu ribari i ronilački klubovi/centri pa se mreža vadi odmah nakon što zapne.

Tu je i platforma Adriatic Guardian, prva takva igdje. DPS Zagreb ima i nagradu Ponos hrvatske 2019 radi organiziranja otklanjanja otpada iz podmorja s više od 40 lokacija, tako da mi je iznimno drago da mogu direktno pomoći našem planetu I svojem moru bok uz bok s ljudima kojima je to misija”.

 

Svibanjska akcija Čistim Mljet Za Bolji Svijet

Matko Pojatina, DPS Zagreb:

„Petu godinu zaredom održana je svibanjska akcija “Čistim Mljet Za Bolji Svijet” u organizaciji DPS Zagreb, JU NP Mljet i ronilačkog centra Aquatica iz Pomene. Otpad je otklonjen sa 6 lokacija, a iz podmorja i plaža NP Mljeta ukupno je izvađeno 25 kubika otpada u 350 vreća.

Vanjske uvale bile zagađene naplavnim otpadom od naših Jadranskih susjeda s juga, a druge otpadom s brodova – u zadnjih 5 godina nasi DPS ronioci su na Mljetu izvadili 124 kubika otpada!

U mjestu Kozarica zajedno s mještanima očistili smo dvije lokalne plaže, a prije zajedničkog čišćenja organizirana je radionica o otpadu koji zagađuje more i plaže, te roniocima volonterima koji to skupljaju. Nasa sirena Nea dočekala je dječicu nasukana među smećem te objasnila im sto smeće radi njezinim podvodnim prijateljima. Zahvalila se na lijepoj očišćenoj plazi te im obećala da će nas čuvati kad god budemo u moru ako mi budemo čuvali more i plaže! Akciju su podržali Njuškalo, Macgregor Hrvatska, Komunalno Mljet, mještani Kozarice i Mljetska djeca.”

 

__________
Izvor: Nea Dune
Naslovna fotografija: Nea Dune / Matko Pojatina