JADRAN – ECOSS ekološki sustav promatranja

JADRAN – ECOSS ekološki sustav promatranja

Objavio: Andrea Beader - 23.05.2021.

Cilj projekta ECOSS je uspostava EKO-sustava promatranja u Jadranskom moru (ECOAdS), koje dijele Italija i Hrvatska, a koji je u stanju integrirati ekološka i oceanografska istraživanja i praćenje sa strategijama zaštite Natura 2000

.

Na otvorenom sastanku pod nazivom JADRANSKI EKOLOŠKI OPSERVATORIJ “ECOAdS” – Rezultati i perspektive projekta Interreg Italija-Hrvatska, ECOSS, koji se održao 19. svibnja 2021. godine bila su prezentirana čak 4 projekta na kojima JU RERA S.D. sudjeluje kao projektni partner.

Rječ je o projektima koji imaju za cilj zaštitu Jadranskog mora:

  • AdriaClim,
  • AdriReef,
  • ChangeWeCare i
  • Net4MPlastic .

Radeći na objektima, infrastrukturi i dugoročnim ekološkim podacima koji postoje na programskom području i razvijajući specifične studije slučaja. Projekt će poboljšati morske promatračke kapacitete za poboljšanje stanja zaštite i širenja morske komponente mreže Natura 2000. U okviru projektnih aktivnosti, procijenit će se sinergije i povratne informacije među glavnim pitanjima upravljanja zaštitom, ekološkim varijablama i ključnim oceanografskim procesima na temelju povezanosti staništa i vrsta u obalnim vodama.

 

Dostupne su i dvije brošure o projektima:

 

 

__________
Izvor: rera.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.