JABUKA – Film “Želja” uskoro u kinima!

Objavio: Iva Žanetić - 10.02.2018.

U ponedjeljak se u Rijeci održava premijera debitantskog dokumentarca Petre Mrše pod nazivom “Želja” koji nas vodi na jedan od najudaljenijih hrvatskih otoka, Jabuku.

Film “Želja” prati Vitomira Maričića i Vedrana Vukića, prijatelje i kolege sportaše, koji kreću pedalinom na intimnu ekspediciju Jabuka, popeti se i zaroniti  ispod jednog od najudaljenijeg hrvatskog otoka. Jabuka je nenaseljeni vulkanski otočić udaljen 130 km od obale, površine 0,022 km2. Smješten na pučini, izvan je plovnih ruta i izložen svim vjetrovima, sa strmom obalom neprikladnom za pristajanje.  Kapetani dogovorenog pratećeg broda i rezervnog  pratećeg broda, otkazali su sudjelovanje na dan isplova pedaline kada Vitomir i Vedran po prvi put sjedaju u pedalinu Kocka. Kretanje s ovakvim vozilom na udaljenosti od obale većoj od 500 metara je protuzakonito.

 

želja

Otok Jabuka /Foto: PR/Elle.hr Lifestyle

Na putu ih kamerama prate Petra, Vitomirova prijateljica iz osnovne škole i Tamara. Iako se znaju dugi niz godina, Vitomir i Petra nakon srednje škole žive u različitim gradovima i rijetko se viđaju.
Nalaženje u svima potpuno novim i zahtjev okolnostima, na površinu iznosi različitost karaktera, motivacija, spremnosti na suradnju, predrasude i vrijednosti.

Debitantski dokumentarni film Petre Mrše dijeli strukturu s njezinim radovima u mediju fotografije kada bilježi autentične reakcije unutar namjerno izazvanih novih situacija. U ovom filmu, zabilježene reakcije, odnosi i preokreti, potaknuti su zahvaljujući okolnostima ekspedicije koju su osmislili i iznijeli Vitomir i Vedran. Slušajući sebe i svoje neobjašnjive želje, daju primjer slijeđenja iracionalne intrinzične motivacije i njenog utjecaja na ostale oko njih.

Film je reliziran uz podršku Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra, a premijeru će imati u pondjeljak, 12. veljače, u Art Kinu Croatia u Rijeci.

 

želja

Odlazak sa Jabuke/ Foto: PR/Elle.hr Lifestyle

__________
Izvor: Elle.hr Lifestyle
Naslovna fotografija: Vitomir Maričić