Izabrana tri predstavnika SDŽ u Otočno vijeće

Objavio: Pokret Otoka - 24.10.2017.

23.10. 2017  na  4. sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Peta točka dnevnog reda bila je “Prijedlog rješanje o izboru tri predstavnika SDŽ u Otočno vijeće”.

Otočno vijeće je savjetodavno tijelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje se, temeljem članka 36. Zakon o otocima osniva pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao savjetodavno tijelo ministra za provođenje mjera i aktivnosti ukupnog održivog razvitka otoka.

Kako su, u svibnju 2017., održani lokalni izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a člankom 36. stavkom 2. točkom 4. Zakona o otocima, propisano je da Otočno vijeće, osim predstavnika Hrvatskog sabora i ministarstva, čine i po tri predstavnika otoka koje bira skupština obalno-otočne županije, osim skupštine Ličko-senjske županije koja bira jednog predstavnika, Ministarstvo je zatražilo od Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije izbor tri predstavnika u Otočno vijeće.

Odbijeni amandmani SDP-a

Klub vijećnika SDP-a predlažio je da jedan od tri člana Otočnog vijeća iz SDŽ bude predstavnik SDP-a, stranke koja ima najveći broj otočnih gradonačelnika u našoj županiji i drugi najveći broj načelnika. Predloženi su izabrani načelnici i gradonačelnice s otoka Hvara, Brača i Visa.

– Kako s predstavnicima vladajuće većine nije postignut dogovor o članovima Otočnog vijeća, Klub vijećnika SDP-a predlaže 4 amandmana od kojih je spreman povući tri amandmana ako jedan od ta četiri bude prihvaćen. Prilikom podnošenja amandmana pazilo se da tročlani sastav ima predstavnike tri najveća otoka naše županije.

Smatramo da nije u redu da u tročlanom sastavu budu predstavnici samo jedne stranke. Podsjećamo da je Skupština Primorsko-goranske županije također izabrala tročlani sastav koji čine Marina Medarić (SDP), Mirela Ahmetović (SDP) i Ana Kučić (HDZ). Dakle, nije zastupljena samo jedna stranka niti su zastupljeni samo predstavnici vladajuće većine. Također, i u tročlanom sastavu Hrvatskoga sabora izabrani su predstavnici i vladajućih i oporbe (Branko Bačić, Josip Borić i Ivan Klarin). Jedina sličnost o ovim prijedlogom da je zastupljen samo jedan spol. Predlažemo stoga, da sukladno dobrim demokratskim običajima koji se primjenjuju i u drugim županijama, a čemu svjedočimo i u ovoj županijskoj skupštini, jedan predstavnik u Otočnom vijeću bude predstavnik parlamentarne manjine – istaknuli su SDP-ovci.

SDP-ovci su predložili predstavnike: Nikšu Peronju, Tonku Ivčević, Ivanu Marković i Tihomira Marinkovića. SDP je bio spreman povući tri amandmana ako jedan od ta četiri bude prihvaćen.

Amandmani SDP-a nisu prošli, a s 30 glasova za i 16 protiv u Otočno vijeće Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, izabrani su Vinko Maroević, Ivo Radica i Marino Kaštelan.

IZVOR : dalmacija danas