IŽ – U muzej dojdi i lipo se projdi!

Objavio: Paula Bolfan - 31.07.2019.

U ponedjeljak, 29. srpnja 2019. u 18 sati u Domu kulture u Velom Ižu održana je dječja kreativna radionica na temu glagoljice, a uz izložbu “1000 godišć glagoljice na Ižu” koja je otvorena na veloišku feštu Petrovu 29. lipnja 2019., u povodu otkrića kamenog praga s glagoljskim natpisom početkom godine.

Autor izložbe je Veloižanin, đakon i etnolog Livio Marijan, u suradnji s Narodnim muzejem Zadar, Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Arhivom Zadarske nadbiskupije – prenosi 057 info.
.

foto: Ana Sutlović

.
“U muzej dojdi i lipo se projdi”

Ova radionica, koju su suorganizirali Narodni muzej Zadar i Tekstilno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održava se već treću godinu za redom pod nazivom “U muzej dojdi i lipo se projdi”, čime se nastavlja edukativna aktivnost približavanja baštine otoka Iža djeci u sprezi muzejske i sveučilišne suradnje. Radionicu su osmislile i vodile dr. sc.Ana Sutlović i prof. Natali Čop.
.

foto: Ana Sutlović

.
Uz puno veselja i dječje razigranosti, u okruženju izložbe na kojoj su izloženi kameni, rukopisni i tiskani glagoljski spomenici otoka Iža te mnoštvo fotografija, sudionci su se upoznali s osnovama glagoljice, te su bojali i oslikavati tekstil u motivu glagoljskog pisma. Kao uspomenu na ovogodišnju radionicu, djeca su sa sobom ponijela oslikanu torbu s glagoljskim natpisom “Iž”, te su dobila upute za učenje pisanja i čitanja glagoljske azbuke.
.

Učenje starohrvatskog crkvenog glagoljaškog pjevanja za najmlađe

Uoči blagdana Velike Gospe djeca će imati prigodu naučiti i ponešto statohrvatskog crkvenog glagoljaškog pjevanja koje se također očuvalo i ovoj drevnoj glagoljaškoj župi u kojoj je djelovalo preko 140 svećenika glagoljaša. U ljetnim mjesecima ba otoku borave brojna djeca podrijetlom iz Iža koja na ovakvim radionicama upoznavaju bogatu kulturno-povijesnu baštinu svoga otoka.

__________
Izvor: 057 info
Naslovna fotografija: Juraj Kopac