IŽ – Priče iških baka i djedova

IŽ – Priče iških baka i djedova

Objavio: Andrea Beader - 28.07.2021.

Prošle godine je održano druženje u organizaciji udruge „Eko – Zadar“  u sklopu projekta „Otočne ćakule – priče iških baka i djdova“

.

5. rujna prošle godine, u vrlo opuštenoj atmosferi i uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera održano je druženje s mještanima Malog Iža u sklopu projekta „Otočne ćakule – priče iških baka i djdova“. Projekt je financirao Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka s 10.000,00 kuna i uz angažman MO Mali Iž koji je ustupio prostor MO Porovac.

.

fotografija: Udruga Eko Zadar

Ideja druženja bila je čuti autentične priče naših starih o njihovom načinu života, o zaboravljenim običajima, riječima, o receptima „spize“ koja se spremala baš na Ižu. Sve to kako bi se sačuvale neke izblijedile otočne sličice autentičnog kulturnog nasljeđa i nematerijalne kulturne baštine.

.

fotografija: Udruga Eko Zadar

Družeći se tako na Ižu čuli smo mnoštvo pričica i anegdota. Među njima i da se nije smjelo zadržavati na ulici poslije Zdravomarije, da su mladići znali „krasti“ kaiće kako bi posjećivali divojke na susjednoj Ravi, da je paštura kameni vez za brod, da se kadenom vezuje kaić za pašturu…

Dio tih pričica ove smo godine objavili u brošuri Iške ćakule koje je financiski podržala Zadarska županija, UO za obrazovanje, kulturu i šport s 4.000,00kn. Brošuru možete preuzeti u uredu Udruge.

 

 

__________
Izvor: Udruga Eko Zadar
Naslovna fotografija: