IŽ – Otočne ćakule

IŽ – Otočne ćakule

Objavio: Pokret otoka 2020 - 31.08.2020.

Udruga „Eko Zadar“ u  sklopu projekta „Otočne ćakule – priče iških baka i didova“  organizira druženje  sa starijim  mještankama i mještanima Malog Iža.

Družit ćemo se 5. rujna 2020. u prostorijama MO Porovac, u staroj školi na Knežu od 18.00h.

Nematerijalna kulturna baština otoka Iža obuhvaća prakse, predstave, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore, a prenosi se iz generacije u generaciju te pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta i tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

Projektom ”Otočne ćakule – priče iških baka i didova” želi se očuvati komadić nematerijalne kulturne baštine kako bi se stvorila kvalitetna resursna osnova za održivi turizam budućnosti. Jedan od uvjeta za visokokvalitetnu održivu turističku ponudu koja će svojom inovativnošću uspješno konkurirati na tržištu jest kvalitetna interpretacija kulturne baštine, stoga itekako postoji potreba za očuvanjem nematerijalne kulturne baštine otoka Iža kao neodoljivog kolorita autentičnog otočnog kulturnog nasljeđa.

.

Teme koje će se obrađivati u sklopu druženja:

  • otočne romantične priče
  • tradicionalna gastronomija i zaboravljeni recepti
  • stare i neobične otočne priče
  • iške bajke, mitovi i legende
  • tradicionalne iške pjesme i napjevi
  • stare zaboravljene riječi tipične za otok Iž

 

 

Projekt „Otočne ćakule – priče iških baka i didova“  financira Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka s 10.000,00 kuna.

 

__________

Izvor: Udruga “Eko-Zadar”

Naslovna fotografija: www.unsplash.com