IŽ – Noćna skijaška utrka oprema školu

Objavio: Pokret Otoka - 06.12.2017.

23. prosinca 2017. će se u Velom Ižu održati Iška kraljica – noćna skijaška utrka, a svi prihodi od organizacije idu za opremanje otočke osnovne škole. Organizator utrke je MO Veli Iž, a za natjecatelje i navijače je osiguran i besplatan katamaran koji iz Zadra polazi 23. prosinca u 14 sati

Otok Iž je čuven po bujnoj mediteranskoj vegetaciji i velikom broju sunčanih sati godišnje. Od ovog Adventa će biti čuven i po tome što je to prvi hrvatski otok na kojem će se održati skijaška utrkaIška kraljica. Na dalmatinskim otocima rijetko sniježi, izuzev Brača koji se može podičiti najvišim otočkim vrhom, Vidovom gorom, čijih 778 metara nadmorske visine ponekad prekrije bijeli prekrivač.

No, snijeg, koji tu i tamo zaspe uske otočke puteve, rijetko može poslužiti za prepuštanje zimskim radostima, pogotovo za spuštanje sanjkama ili skijama niz obronke kamenjara. Ali snijega ima, u Lici ili drugdje u Lijepoj našoj i mi ćemo ga pronaći, kaže Siniša Kulišić, predsjednik mjesnog odbora Veli Iž, koji organizira skijašku utrku na Ižu.

Plan je jednostavan

Plan je jednostavan – četiri kamiona snijega je otprilike 60 tona, što je prema procjenama Ižana, dovoljno da prekrije 60-ak metara nizbrdice koja je predviđena za stazu skijaške utrke. Natjecatelji će se spuštati s Galije na Slanac gdje je ciljna ravnina koja će biti okružena kućicama s ponudom adventskih delicija i napitaka, a sve će biti popraćeno i veselim pjesmama iških zborova. Za zabavu koja bi se trebala protegnuti kasno u noć, pobrinut će se DJ, ali i domaćini koji jamče samo smijeh i veselje.

Smijeh i nevjerica kod ljudi koji čuju za iški skijaški spektakl, Sinišu vesele jer je i smisao cijelog projekta dobra zabava. Siniša kaže kako očekuje da će se prijaviti barem 30 skijaša pa, iako je sudjelovanje u utrci Iška kraljica potpuno besplatno, očekuje da će se od prihoda čitave manifestacije opremiti otočka osnovna škola.

Malih Ižana koji pohađaju osnovnu školu na otoku je sve manje, ovu godinu samo osam, pa je jedan od osnovnih ciljeva utrke omogućiti im što kvalitetnije obrazovanje. Mjesni odbor Veli Iž čini sve da olakša život obiteljima na otoku, a ujedno žele pokazati svima kako otok može biti zabavan i zimi te kako nije samo ljeto rezervirano za društvene aktivnosti.

Ako može Zageb može i Iž

Ljeti se na otoku Ižu bira iški kralj, a zima će dati išku kraljicu. Siniša priznaje da su inspirirani prošlogodišnjom Bandićevom stazom u centru Zagreba i kaže: `Ako može Zagreb, može i Iž´. I zbilja je tako – ideja je oduševila mnoge pa su je podržali i Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra te razni sponzori.

Na Iž ćete lako stići besplatnom katamaranskom linijom koja polazi s Poluotoka 23. prosinca u 14 sati, a s Iža isplovljava nazad u 23 sata istoga dana. Nećete pogriješiti niti ako prenoćite na otoku u društvu mještana koji su svi podržali ovu nesvakidašnju ideju.

Oni koji će se natjecati ponijet će svoju skijašku opremu i prijaviti se za utrku Iška kraljica u 15 sati. Ostali će ponijeti dobro raspoloženje i pripremiti se za navijanje. Iška kraljica starta u 19 sati, a pobjednike čekaju zanimljive nagrade.

Siniša još dodaje: “Tko ima skije, neka se spušta na njima, a tko nema, može i na neki drugi način, važno je doći do Slanca u ciljnu ravninu.” Sudeći po tome, ovo će zbilja biti zanimljiva skijaška utrka, jedan od onih doživljaja koji će se dugo prepričavati uz smijeh i veselje. Nećemo to propustiti!

Op op, svi na Iž!

Autorica : Antonia Dobrota –

Foto : T.Z. Zadar , Iž

Više o ovoj temi – intervju sa mjesnim odborom na linku : Apartmanija