IŽ – Iški kralj 2019. u organizaciji udruge mladih Tarabuži-Veli Iž

Objavio: Paula Bolfan - 19.07.2019.

I ove godine, po užancu, na Ižu biraju novoga iškoga kralja.. Uz brojne tradicionalne igre te glazbene i folklorne nastupe, ovogodišnji Iški kralj manifestacija je koju jednostavno ne smijete propustiti…

Šah, karte, boće, frenje, Pošimpijada i potezanje za vapor samo su neka od događanja koja će se odviti u sklopu manifestacije ”Iški kralj 2019.” koju ovog ljeta organizira  udruga mladih Tarabuži – Veli Iž uz pomoć svojih sumještana. Manifestacija će se odvijati od 22. do 27. srpnja, a istu će glazbenim nastupom na zadnji dan manifestacija zatvoriti Ivica Sikirić Ićo.

O višestoljetnoj tradiciji te njenom oživljavanju pišu nam iz udruge mladih Tarabuži – Veli Iž.
.

.
Prvo malo o povijesti

.
Biranje seoskog kralja ili dužda stari je europski običaj još iz srednjeg vijeka koji je bio rasprostranjen po većini naših otoka,a sačuvan je samo na otoku Ižu,u mjestu Veli Iž. Najstariji zapis o iškim kraljevima je iz 1730.godine. Kralj se sigurno birao i prije, ali o tome nemamo zapisa… Od 1730. pa do 1879. znamo za 127 iških kraljeva.
.
Kralj se u staro doba birao na Sveta Tri Kralja (6. siječnja), a birali su ga: glavar sela, starci, bivši kraljevi i starješine obitelji. Birali su ih na Slancu (jedini mjesni trg), pod vedrim nebom, pod “Štokovom smokvom”, a u prisutnosti cijelog sela. Mjesni je župnik bilježio imena izabranih kraljeva.
.

Puk se veselio,a oni bi drhtali.

Obično se kraljeve biralo po 10,12,13 ili 14 godina unaprijed. To je bila neka vrsta “turna”, reda po kome su jedan za drugim slijedili.. Glavno je bilo da se obrede i taksiraju sve obitelji, jer kralj je imao obvezu počastiti cijelo selo u više navrata pa su se mnogi zaduživali i prezaduživali te su mnogi prodavali zemlju, maslinike da bi vratili dugove, a nemali broj njih nije ni doživio povrat duga pa su dug vraćale udovice ili sinovi. Stoga znamo da su mnogi nevoljko primali titulu kralja.
.
Kralj nikad nije imao neku zakonodavnu moć niti mu se odavala neka posebna počast osim za vrijeme tri kolede (27.12.,01.01. i 06.01.) kad se selo veselilo, lumpovalo, a sve na račun kralja. Tada ga je povorka pratila na mise i s mise do kuće, a na veselju je on sigurno bio najpoštovaniji kad je sve bilo na njegov brk.

.
Kraljevske insignije bile su: štap, tamburin(bubanj) i rog. Na 06.siječnja uvečer, kad je svršila gozba na Slancu sa starim kraljem na začelju, ako novi kralj nije na njoj bio prisutan, uputilo bi se mnoštvo seljaka do kuće novog kralja uz udaranje u bubanj i pjevanje, a katkad i pucanje iz pištole (mala puška u V.Ižu). Stari je kralj na kućnim vratima predao novom kralju insignije: štap (s rječima: “Ti si kralj za do godišća!”), tamburin i pečenu ili friganu ribu zubaca s jabukom u ustima..
.

Tek 1970. ovaj običaj se ponovno obnavlja i uz male pauze,nastavlja se do danas..

.
Danas se kralj bira ljeti i nadodano mu je još par insignija(kruna,kožuh,diža itd).
.
Posebno je atraktivan dolazak kralja u luku. Po novom običaju stari kralj uvijek dolazi u seosku luku iz zaseoka Drage, uvale Maslinčica, sa tri broda u alajo vezu, a u brodovima je svita obučena u narodne nošnje. Pjevaju se stare narodne pjesme, puše se u rog, pale se baklje – jedan veliki šunšur.
.
Kad se kralj iskrca prati ga povorka do Slanca,a mali mornari mu ispred nogu stavljaju janjeće kožice kako kralj nebi morao gaziti po golom tlu. Na pozornici na Slancu se slavi i pjeva sa starim kraljem, a onda se bira novi. Podijele se žbice(šibe) muškarcima, a onaj koji izvuče najveću žbicu je kralj za tu godinu (napominjemo da se već tad,u krugu onih koji su u povorci i organizaciji zna tko će biti kralj. Žbice se podijele radi puka, publike, tako da biranje izgleda nasumično)
.

.
IŠKI KRALJ 2019

.
Ove godine nas poslije biranja kralja očekuje zabava do ranih jutarnjih sati uz Ivicu Sikirića-Iću..
Tradicija su i igre “JUGO-ZMORAC” koje se odvijaju u tjednu uoči biranja iškog kralja. Selo se podijeli na dvije strane (jugo i zmorac) te se igraju razne igre (nogomet,košarka,tenis,skakanje u vrećama,potezanje konopa itd.), skupljaju se bodovi i na kraju dodjeljuje pehar boljima.
.
Ove godine za organizaciju iškog kralja i već spomenutih igara pobrinula se  udruga mladih “Tarabuži-Veli Iž” uz pomoć mještana..
.
Da biste imali svoj dojam o “Iškom Kralju”, dođite,pogledajte i uživajte…
.
__________
Autor: Udruga Tarabuži
Naslovna fotografija: Udruga Tarabuži