IST- Proslava međunarodnog Dana žena

Objavio: Iva Žanetić - 13.03.2019.

Poznate riječi kako „nijedan čovjek nije otok“, možda najbolje razumiju upravo sami otočani. Određena udaljenost od kopna te svojevrsna izoliranost samog otoka nije u otočanima Ista razvila otuđenost od društva u kojem živimo te grada kojem pripadamo. Naprotiv, empatija na koju aludira E. Hemingway kao bitno ljudsko određenje u otočanima je itekako živa.

Kao odgovor na sramotno i otužno povećanje svakog oblika nasilja u našem društvu a pogotovo nad ženama i djecom, Udruga mladih Ista (UMIT) uz potporu mjesnog odbora Ist organizirala je proslavu međunarodnog Dana žena ili 8. Mart. Ova proslava je bila i skroman izraza zahvalnosti išćanskim ženama koje su generacijama svojim trudom i ljubavlju održavale otok živim dok su muškarci navigavali po morima cijeloga svijeta. Teret brige o kući i djeci, o blagu i polju nosile su ponosno i ustrajno. Svojom neupitnom ljubavlju i požrtvovnošću zaslužile su i puno više od jednog dana njima u čast.

Kako bi se adekvatno proslavilo ovaj dan, pozvan je bend iz grada a uređene prostorije Društvenog doma bile su ispunjene cvijećem. Da bi se imalo snage za ples, uz klasični pršut, sir i francusku salatu napravljeni su i kreativni kanapeići te već dobro poznate originalne paštete. Pjevane su stare otočke pjesme te plesani plesovi naših starih kako se ne bi zaboravili i kako bi znanje prešlo na mlađu generaciju. Večer je prošla u više nego dobrom raspoloženju uz proslavu rođendana tete Đenke, brda domaćih kolača te vrhunske torte tete Nade.

Za udrugu mladih Ista (UMIT) organizacija proslave međunarodnog Dana žena bila je čast i zadovoljstvo jer su imali priliku iskazali zahvalnost i poštovanje svim ženama, majkama,sestrama, bakama, prabakama, suprugama, kolegicama, šeficama, prijateljicama i tako ukazati na neupitnu ravnopravnost spolova. Bila je to i prilika da se na kulturan i pristojan način iskaže nezadovoljstvo zbog povećanog nasilja u našem društvu ali i da potpora svim žrtvama tog nasilja. I premda je 8 ožujka prošao, još jednom Vam čestitamo Dan žena.

__________
Izvor: UMIT
Fotografija: UMIT

Tagovi: ,