INTERVJU – Razgovor s “forskom” PlatFORmom

INTERVJU – Razgovor s “forskom” PlatFORmom

Objavio: Pokret otoka 2020 - 03.08.2020.

Na 12. Festivalu levande u Velom Grablju imali smo priliku upoznati razne volontere, članove udruga i vlasnike raznih OPG-a. Zaustavili smo se na zajedničkom štandu PlatFORme Hvar, Lag-a i Flaga Škoji, koji je prštio edukativnim sadržajem pa smo ih priupitali par pitanja.

Udruga PlatFORma iz grada Hvara osnovana je 2016. godine. Djelovanje je započela kao građanska inicijativa koja zagovara obogaćivanje društveno-kulturnog života na otoku. Od tada do danas Platforma kreira bogat društveno-kulturni sadržaj za naše sugrađane i otočane.
U razgovoru su sudjelovale Lara Stojanović – tajnica udruge PlatFORme Hvar i Mira Ćurin, trenutno volonterka i donedavna koordinatorica na EU projektu DKC: Plan K.

.

Možete li ukratko ispričati čime se PlatFORma Hvar do sada bavila?

Imali smo projekt pod imenom: „DKC: Plan K“ financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je trajao godinu i pol, a kroz projekt smo, između ostalog, otvorili prostor za zajednicu te ga nazvali „Fabrika 35“. Bio je to prvi put da građani grada Hvara, ali i svi ostali, dobiju ovakav prostor za druženja i razmjene znanja i informacija. Platforma Hvar je imala ulogu koordinatora prostora, a prostor je otvoren za sve udruge, kao i pojedince koji su željeli organizirati ili prisustvovati brojnim radionicama i događanjima. Tako smo, u manje od godinu dana, organizirali više od 70 događanja te je kroz prostor prošetalo oko 2400 ljudi.

Također smo kreirali i web stranicu planhvar.com koja je kalendar događanja na cijelom otoku Hvaru dok se kroz filter može filtrirati za sve pojedine gradove. Odlična stvar je što se možete prijavili ili registrirati te možete sami unijeti događanje, mijenjati, brisati.

I kao šećer na kraju, izdali smo knjigu koja je predstavljena na Festivalu levande u Velom Grablju pod imenom: „Otok Priča“ u nakladi 500 komada. Sakupili smo osam priča s cijelog otoka, a ispričane priče su godinama nastajale na otoku Hvaru usmenom predajom. Možda nisu 100% istinite, ali su nastale po sjećanjima žitelja Hvara. Zapravo su dosta intimne obiteljske priče koje su se pričale, a mi smo ih iskombinirali i dodali neke fiktivne dijelove, koji nisu utjecali na tijek događaja te je tako nastala knjiga.

*Za one koji nisu bili u prilici nabaviti tiskano izdanje, pročitati je možete i virtualno na poveznici.

 

Predstavljanje knjige “Otok priča” na 12. festivalu levande u Velom Grablju – PlatFORma Hvar

.

Kako Vas je pogodila pandemija uzrokovana Korona virusom i kakve planove imate za budućnost?

Nažalost, zbog ove pandemije su nam smanjeni iznosi financiranja za redovne programe. Pretpostavljam da se to događa svim udrugama, mi možemo govoriti sa sigurnošću samo za udruge u kulturi. Mi kao udruga smo se uspjeli isfinancirati van gradskih proračuna u ovih zadnjih godinu i pol koliko je projekt trajao, a definitivno nam je cilj tim putem i nastaviti. Ovisiti o gradskom proračunu sigurno nije održivo. Puno naših budućih planova zapravo ovisi o tom što će se događati s prostorom.
Što se tiče projekata, pratimo budnim okom, ali nije još ni jedan otvoren, sve je nekako stopirala pandemija. Svi projekti za koje smo zainteresirani su na čekanju, a mi čekamo i spremni smo za apliciranje.

.

Na štandu vidim svašta zanimljivog, od Knjige koju ste već spomenule do drugih knjižica, bukleta i prepoznatljivih pepeljara. Možete nam reći malo više o predstavljenom?

Pepeljare su dio ovogodišnje kampanje FLAG-a Škoji pod imenom „Our responsibility“, prevedeno na hrvatski: „Naša odgovornost“. Kampanja je zapravo išla u dva smjera. Prvo smo krenuli prema suradnicima, općinama i jedinicama lokalne samouprave te smo njima dizajnirali znakove upozorenja s jakim vizualnim prikazima koji se mogu postaviti na šetnice i plaže i isto tako i naljepnice koje se

mogu lijepiti u urede, lučke kapetanije i sl. Drugi dio kampanje je bio prema široj javnosti gdje smo svim turističkim zajednicama na tri otoka na kojima djeluje Flag škoji (Hvar, Vis i Šolta) podijelili prenosive pepeljare. Pepeljare su inače od reciklirane plastike i mogu se ponovno reciklirati. Reakcije na pepeljare su pozitivne, takvih i sličnih proizvoda poprilično nedostaje. Nadamo se da će se ovakva kampanja ponoviti i iduću sezonu i da će potaknuti i druge na slične pothvate.

 

 

Ostalo što je na štandu su publikacije koje smo mi izdali ili pomogli izdati. Jedna je „Velika priča male srdele“, a druga je „Sušenje ribe“. Obe su publikacije FLAG-a Škoji.

Velika priča male srdele” je namijenjena za male, ali i velike čitatelje s ciljem upoznavanja s kulturnom baštinom i održivog korištenja blaga koje nam je povjereno. Slikovnica je o srdeli koja je i pripovjedač u ovoj priči, a upoznava nas s prošlošću i upozorava na neizvjesnu budućnost svoje vrste.

Sušenje ribe” je dosta zanimljiva jer sadrži recepte, navodi što ti je potrebno za eventualno pokretanje jedne takve sušionice te kako se pojedina vrsta ribe suši. Polako, sušenje ribe, na našim područjima umire, a s ovom publikacijom i kroz njen edukativan karakter pokušavamo potaknuti nastavak tradicije.

.

Imate li dodati što za kraj za naše čitatelje?

Popratite PlatFORmu na društvenim mrežama i odvojite malo vremena za čitanje naše publikacije: “Otok priča”. Nadamo se da se vidimo u još većem broju iduće godine na Festivalu levande u Velom Grablju!

 

 

__________
Fotografije: Mirna Dalić (Pokret Otoka)