Intervju: Alen Munitić, ususret desetom Festivalu Mediteranskog Filma

Objavio: Pokret Otoka - 08.06.2017.

Ususret večerašnjem otvorenju Festivalu Mediteranskog Filma koji će se deseti put ove godine odvijati u ljetnom kinu Bačvice razgovarali smo s njegovim idejnim začetnikom, našim članom, Alenom Munitićem.

Alena smo upoznali prije nekoliko godina na jednom od srednje dalmatinskih otoka dok je radio projekciju u sklopu Kina Mediteran. Ostavio je na nas snažan dojam vesele, ambiciozne i predane osobe koja radi ono što voli i izuzetno uživa usrečujući ljude oko sebe. Odmah nam je bilo jasno da je jedan od nas. Jedan od onih luđaka koji živi svoj san. :

1. Deseti Festival Mediteranskog Filma je pred vratima, kako se danas osjećaš kad pogledaš unazad?

Trenutno mi je najsnažniji osjećaj onaj o prolaznosti vremena. Nekako ne mogu virovat da je prošlo 9 godina, da ovo jubilarno deseto izdanje zatvara jedan krug i ponosan sam na sve što smo prošli, na činjenicu ne samo kako je Festival narastao već kako su iz njega proizašli i drugi projekti – poput Kina Mediteran. Ipak moram istaknuti, sjajno je imati tu sigurnost i osjećaj ljubavi od strane publike – mi smo 2008. godine pokrenuli FMFS zbog gledatelja i sretni smo da imamo jedan takav, usuđujem se reci specifičan, prijateljski odnos s publikom.   

2. Kad se upustimo u ostvarivanje svojih snova i ideja uobičajeno je da nas malo tko razumije i pristaje slijediti. Da li je bilo trenutaka kada si poželio odustati i što je presudilo da ipak nastaviš?
Bilo je više takvih trenutaka, ali koliko god će možda nekom zvučati patetično, svaki put kad smo bili na nekoj granici pitajućo se ima li sve skupa smisla, bilo je dovoljno zatvorit oči i osjetit onaj moment kad puno ljetno kino Bačvice gleda neki mali nezavisni film iz Grčke. Takve stvari te onda poguraju da kreneš dalje, da nastaviš putem kojeg si zacrtao. Emocije koje smo dali publici su nam se itekako vratile nazad, jer imaš onaj osjećaj odgovornosti da ne smiješ stati. Da jednostavno moraš nastavit.
3. Da li je i kako nestabilna politička situacija u gradu i državi utjecala na razvoj ovog projekta?
Itekako, i to ne samo ove godine već i više puta kroz festivalsku povijest. Međutim uspijemo isplivati, uspijemo odraditi koliko možemo uz ogromne žrtve i volontiranje ogromnog broja ljudi. Institucionalna podrška je važna za projekte, pogotovo u kontekstu toga kad morate rasti i razvijati se. Upravo smo važnost toga osjetili kroz Kino Mediteran, za kojeg smo dobili višegodišnje potpore institucija i lokalnih partnera. Mi točno imamo plan što ćemo raditi i kako taj projekt razvijati do 2020. godine.
S druge strane s FMFS-om je uvijek ta neka nesigurnost u zraku i to zna zaista biti teško. Međutim nadam se da će ova, možda i najteža godina u organizacijskom smislu s te srane, sad zaokružit ovo prvo desetljeće i da ćemo u drugo ući puno stabilniji da FMFS dignemo do jedne razine za koju znamo da možemo.
4. Nakon Festivala pred nama je još jedna otočka sezona. Kako otočani reagiraju na Kino Mediteran?
Osim što FMFS slavi rođendan i Kino Mediteran slavi svojih 5 godina. Projekt koji je krenuo kao putujući festival u 10 gradova tijekom ljetne sezone u ovih je 5 godina postao cjelogodišnja mreža kina u Dalmaciji koja broji 30 gradova i čije programe godišnje posjeti više od 23.000 gledatelja. Kad tome dodamo da su 50% našeg programa filmovi nezavisne produkcije, onda je to zaista sjajan rezultat s kojim se ne mogu pohvaliti ni kina u puno većim gradovima. Ipak , kao najveći rezultat Kina Mediteran istaknuo bi kvalitetnu suradnju s lokalnim partnerima zahvaljujući kojoj smo zajednički tehnički opremili čak 9 gradova u Dalmaciji. Publika reagira sjajno i ne bi se ovaj projekt ni razvio ovako brzo da nemamo odličan feedback od strane lokalnog stanovništva. Ipak smo u svako to malo misto došli kao neki stranci, a sad smo već razvili prave prijateljske odnose.
5. Na kojim ste sve otocima danas zastupljeni te ima li planova za nove?
Što se tiče otočkih mjesta pokrivamo trenutno Bol, Supetar, Pučišća, Sutivan, Hvar, Jelsu, Komižu, Korčulu, Vela Luku, Lastovo i Mljet, a naši programi gostuju i na Silbi. Svakako imamo planove za nove otoke, međutim ogromna je odgovornost što smo dosta ovih gradova opremili, i taj proces je još uvik nov i zahtjeva našu maksimalnu pažnju. Potrebna nam je još ova sezona da sve to uhodamo, da sredimo sve te prostore i da zaista ta kina ostvare kontinuitet rada s publikom koja se stalno vraća. Zato smo možda trenutno sporiji sa širenjem na nove lokacije, ali svakako planiramo u budućnosti. Ipak imamo planove do 2020 – dodao je Alen uz smijeh 🙂
6. Reci nam nešto više o inicijativi Ujedinjeni otoci u kojoj sudjelujete
Naša ljubav prema otocima dovela je i do razmišljanja kako povezati FMFS i kako njemu dat jednu otočku dimenziju. Uz podršku Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, pokrenuli smo inicijativu umrežavanja s festivalima iz otočkih zemalja koji imaju snažan svoj nacionalni program kratkih filmova, baš kao što mi kroz FMFS naglasak stavljamo na Ješke, program hrvatskih kratkih filmova. Tako nam na FMFS stižu festivali iz Cipra, Malte, Irske i Islanda i to sa svojim fimovima, a onda tijekom ljeta i jeseni, naše Ješke putovat će na te iste festivale. Kad uzmemo u obzir da je većina ješki snimana u Dalmaciji, da se radi o lokalnim autorima, ogromna je to promocija naše lokalne kinematografije u ovim otočkim zemljama s kojima ne surađujemo baš na kulturnoj razini koliko bi trebali. Uz sve to dio ove incijative su i radionica za filmske profesionalce na kojoj se razvijaju novi filmovi, a koja se održava tijekom festivala. Ne smijem zaboraviti naravno ni Kino Mediteran – naime naš primjer dobre prakse revitalizacije kina u malim sredinama, nastojat ćemo “prebacit” i u ove 4 države s obzirom da i oni muku muče sa nepostojanjem kino programa manjim gradovima.
7. Član si Pokreta otoka, kako vidiš daljnju suradnju s ovom inovativnom platformom otočana?
Pokret otoka podržavam i privatno i poslovno od samih početaka. Mislim da je to fantastična inicijativa i mislim da su mogućnosti ogromne. Mi smo fokusirani na kulturu i kroz pokret otoka smo upoznali sjajne ljude i započeli neka nova partnerstva. S obzirom da je ova otočka platforma toliko široka, vjerujem da svi mogu naći razlog da postanu članovi i da skupa krenemo razvijati naše otoke u nekom boljem smjeru.
8. Za kraj, što bi poručio mladima koji se boje napraviti korak izvan sigurne zone kako bi ostvarili svoje snove i proveli ideje?
Pa koliko god glupo zvučalo – tko ne riskira, ne profitira. Ali doslovno. Samo nemojte smatrati da taj profit mora biti isključivo materijalan. Da nismo riskirali ovako hrabro sa projektima, nikad ne bi bili danas ovdje gdje jesmo. I uvijek će biti teških trenutaka, ali uvijek oni ljepši ostanu u uspomeni, a onim grubima se onda kasnije i smijete. Nije luda jedna pjesma koja je i naša timska himna – “pamtim samo sretne dane…”
Večeras u 21:30 otvara se 10. Festival Mediteranskog Filma. Nemojte propustiti ovaj događaj ni u ludilu!