OBAVIJEST – IMTA sustavi održiva budućnost akvakulture

OBAVIJEST – IMTA sustavi održiva budućnost akvakulture

Objavio: Andrea Beader - 30.11.2020.

IMTA sustavi, integrirani multitrofički sustavi, za čišću i održivu budućnost akvakulture.

Proizvodnja morskih organizama u akvakulturi je u stalnom porastu. Akvakultura ima brojne prednosti jer omogućuje praćenje sve veće potražnje za određenim proizvodima za svrhe prehrane i biomedicine. Također, za razliku od ribarstva, uglavnom ne narušava divlje populacije što pridonosi održavanju ekosustava. Ipak, klasična akvakultura nije bez utjecaja na okoliš.

Višak hrane i otpad iz akvakulture, naročito iz uzgoja riba, često završavaju u okolišu i narušavaju kvalitetu morske vode. Dolazi do porasta hranjivih tvari i nakupljanja često neželjenih vrsta algi i ostalih organizama. Također je velik negativan utjecaj na morsko dno. Ipak, postoji rješenje u obliku integriranih multitrofičkih sustava, ili IMTA sustava.

IMTA sustav predstavlja jednostavno uzgoj više organizama na jednom mjestu. Odabiru se vrste s različitih stupnjeva hranidbenog lanca kako bi se oponašao tijek hranjivih tvari u prirodi. Uzgoj riba, rakova, školjkaša, algi i raznih drugih vrsta se spaja kako bi se postigla bolja učinkovitost i održivost uzgoja. Postoje brojne varijacije s različitim organizmima, ali cilj je isti: iskorištavanje svih mogućih hranjivih tvari koje se unose u vodu. Organizmi koji filtriraju vodu se drže zajedno s organizmima kojima se daje hrana i pročišćavaju sve nusproizvode koji bi inače završili u okolišu. Također se dobije veća proizvodnja za jednak unos hrane.

IMTA sustavi su u istraživanju u brojnim zemljama. Trenutno se koriste u Kanadi, Čileu, Južnoafričkoj Republici, Izraelu i Kini, a razmatraju se još u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Turskoj, Norveškoj, Japanu, Koreji, Tajlandu, SAD-u i Meksiku. Napredak je spor, ali predstavlja čišću i održiviju budućnost.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: pixaby.com