HVAR – Završena prva opća planinarska škola na Hvaru

Objavio: Pokret Otoka - 22.03.2018.

Ove godine po prvi put na otoku Hvaru započela je 17. veljače s radom Opća planinarska škola u organizaciji Planinarskog društva ˝Hvar˝.

Škola je trajala četiri uzastopna vikenda i imala je 17 polaznika. Program škole je bio  sastavljen prema pravilima Hrvatskog Planinarskog saveza, a bio je podjeljen na teoretski i praktični dio. Predavanja su se održavala u Velom Grablju, u prostoru ˝Domu sanjara˝, a predavači su bili mahom iskusni planinari, članovi HPD ˝Mosor˝ iz Splita, pripadnici HGSS-a, liječnici, biolozi. Zadaća je bila savladati osnove planinarske organizacije, zaštite prirode, meteorologije, orijentacije, boravka u planini, povijesti planinarstva, spašavanja, prve pomoći, speleologije kao i nezaobilazne čvorove te razno raznu tehničku opremu.

 

 

Među ostalim, svoja iskustva iz prve ruke prenijela nam je Milena Šijan, koja je 2009. ispenjala Mt. Everest kao članica prve hrvatske ženske ekspedicije na krov svijeta.

Svakog vikenda odrađen je i praktični dio školovanja. Prvo kratki izlet na Sv.Nikolu uz vježbanje orjentacije, a zatim su idućeg  vikenda na penjalištu u Hvaru polaznici vježbali penjanje po stjenama i absajl, naravno uz stručnu pomoć i osiguranje konopima.
.

Ostala dva vikenda provedena su izvan otoka Hvara

Prvi vikend na Braču, počevši s usponom iz Bola na Vidovu goru, a zatim smo u ledeno kišnim uvjetima krenuli prema planinarskoj kućici ˝Gažul˝ gdje smo i noćili. Sljedeći dan posjetili smo samostan Pustinje Blaca i laganom šetnjom uz  more vratili se nazad u Bol.

Završni izlet škole održan je na Mosoru gdje smo posjetili planinarski dom ˝U. Girometta˝ i planinarsku kuću ˝Lugarnicu˝, a organiziran je i posjet špilji Vranjači. Uz pripremu za ispit i ponavljanje čvorova imali smo priliku vidjeti kako izgleda trening HGSS-a s potražnim psom. Na navedenim izletima noćilo se u planinarskim kućama uz vježbe i primjenu novostečenog znanja.

Nakon zadnjeg vikenda škole pristupilo se prilično temeljitom ispitu koji su svi polaznici s uspjehom položili.

Kako je protekla prva Opća planinarska škola na otoku Hvaru, možete pogledati male priče sa svakog vikenda i fotogaerija na FB stranici -Planinarsko društvo Hvar

 

__________
Autor: Krešimir Marušić
Fotografija: PD Hvar