HVAR – Započeo 10. Festival Levande, danas u Hvaru, sutra u Velom Grablju

HVAR – Započeo 10. Festival Levande, danas u Hvaru, sutra u Velom Grablju

Objavio: Maja Jurišić - 28.06.2018.

Danas kreće trodnevni Festival Levande na Hvaru. Birajte iz bogatog programa i sudjelujte u događajima: edukacijama, akcijama, druženjima, izložbama i kao šećer za kraj subotnji ples na pjoveru!

 

POGLEDAJ CIJELI PROGRAM NA STRANICI FESTIVALA!

 

HVAR, 28.6.2018.
__________________

Predavanje – “Obnova graditeljske baštine u zaštićenim selima otoka Hvara”

Od svog osnutka, udruga Pjover sudjeluje u projektu etno-eko sela otoka Hvara gdje se posvetila zaštiti i očuvanju Velog Grablja. Uz naše selo, na Hvaru je još 5 etno-eko sela, a što se događalo u proteklih 12 godina i o tome koliko smo sačuvani, biti će riječ na predavanju konzervatorica KO Split Sanje Buble i Ivane Radovani. Predavanje će se održati u 11.00 h u Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar.

 

Promocija knjige “Blues za dobri otok”, autorice Zorke Bibić.

Iznimno nam je drago što je autorica, naša prijateljica Zorka, odabrala baš Festival levande za promociju svoje knjige. Naše zajedničko je što cijenimo i njegujemo izvorne otočke, dobre priče. Nakon predstavljanja knjige Luka Ljubić odsvirat će nam nekoliko blues dionica, dok će samo predstavljanje knjige glazbom popratiti DJ Zdravko Lučić.
Svih vas pozivamo da dođete u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Hvar u četvrtak u 20.00h.
Hvala svima, a posebno Zorki i Knjižnici!

 

VELO GRABLJE, 29.6. 2018. u 20.30 h
______________________________________

Osmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja u kojem se Siniša Mesjak, arogantan i ambiciozan političar u usponu, nađe se u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, premijer ga imenuje povjerenikom vlade RH na najudaljenijem naseljenom otoku Trećiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Predhodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo. Film je ekranizacija bestselera Renata Baretića, a sniman je u Velom i Malom Grablju, na Braču i Zlarinu.

 

VELO GRABLJE, 29.6.2018. u 19.30 h

_____________________________________

Wanda je vrlo posebna ovčica. No, što ju čini tako posebnom? Za razliku od svih ostalih ovčica, svaki komadić njene vune druge je boje. Žuta kao limun, crvena kao mak, ljubičasta kao lavanda, plava kao nebo. Wanda je vrlo druželjubiv lik koji se zbog svog neobičnog izgleda suočava s neprihvaćanjem okoline. Druge ovčice i životinje koje susreće na svom putu smatraju ju je previše drugačijom i odbijaju se družiti s njom. U svojoj velikoj želji za pronalaskom prijateljstva, Wanda putuje livadom, šumskim putovima, a avantura je odvede čak i na dno oceana.
Predstavu “Wanda lavanda” izvodi Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

 

VELO GRABLJE, 29.6.2018.
__________________________

Prošle godine u sklopu okruglog stola na temu levande potakli smo inicijativu za prikupljanjem starih fotografija levandinih polja otoka Hvara. Ove godine slavimo 90 godina od početka sadnje levande , a ovim foto zapisom prikazat ćemo samo djelić bogate tradicije našeg otoka.
Hvala svima koji su nam ustupili fotografije.

 

VELO GRABLJE, 29.6.2018.
____________________________

Svake godine Festival započinje žetvom levande i radionicom suhozida u polju nadomak Velog Grablja. Ovogodišnji dizajn prikazuje svu potrebnu opremu za žetvu. Pozivamo sve da dođu doživjeti tradicionalni način žetve levande sa vrijednim i veselim domaćinima. Već 10 godina partner na radionici suhozida nam je udruga 4 grada Dagodid kojima ovim putem zahvaljujemo na dugogodišnjem prijateljstvu i suradnji.

 

VELO GRABLJE, 30.6.2018.
________________________

Najmlađi će imati priliku poslušati izvebu “Mlin na dnu mora” , a bajke će im pripovijedati Jasna Held pripovjedacica bajki. Bajkovito jutro upotpunit će likovna radionica za djecu koji su nam pripremile učiteljica Katica Borak, akademska skilarica Ana-Marija Jukić i Tina Jukić-Bajan, akademska kiparica. Veselimo se vašem dolasku!

 

Cjelodnevno subotnje glazbeno događanje započet će već tijekom jutra dalmatinskim kanconama u izvedbi Ante Matulića. U 20.00 h nastupit će klapa Pharia uz nastup folklornog društva “Starogrojčica”.
Jubilarni, 10. Festival levande završava velikim koncertom grupe JINX na Pjoveru. Kao glazbeni domaćini, tj. predgrupa nastupit će hvarski bend Klapa Šlapa. Jedva čekamo!

 

 

__________

Pokret Otoka i Pjover