Hvar: Uspjeh pripada onima koji ga se usude ostvariti

Objavio: Pokret Otoka - 05.06.2017.

Kada smo u ožujku ove godine u Zagrebu upoznali Kuzmana bilo je evidentno da je to početak jednog divnog prijateljstva. No ono što je uslijedilo nitko od nas nije očekivao. Mladi diplomirani politolog svojim nas je entuzijazmom i hrabrošću ugodno iznenadio.  Nakon završenog studija u Zagrebu odlučio se vratit doma na otok Hvar, a njegov je trud i želju za razvojem grada prepoznao njegov  sugrađanin Riki Novak koji ga je pozvao da se zajedno upuste u politički i životni izazov. Njih su dvojica, naime, odlučili biti promjena koju žele vidjeti u svom gradu u kojem su obojica odrasli. Spoj iskustva i mladosti, entuzijazma i mudrosti urodio je suradnjom i kandidaturom za gradonačelnika i dogradonačelnika grada Hvara. Naime, Riki Novak je nakon dugogodišnje poduzetničke karijere u turizmu odlučio svoje znanje i viziju pretočiti u upravljanje gradom koji već godinama slovi kao jedan od najprepoznatljivijih turističkih destinacija. S obzirom na činjenicu da se danas mladi ljudi uglavnom koriste kao floskule u političkim kampanjama te ih se rijetko uzima u obzir pri dodjeli važnih upravljačkih pozicija,  ugodno smo se iznenadili povjerenjem koje je Riki dao Kuzmanu i od samog početka ponudio mu da preuzme odgovornost za svoj grad te uloži stečeno znanje u njegov daljnji razvoj. Krilatica Homo naprida ubrzo je postala učestala među Pokretačima i svi smo zajedno krenuli dijeliti optimizam i uzbuđenje oko ovog nimalo lakog zadatka kojeg su si Riki i Kuzman zadali.

Njihovom jučerašnjom pobjedom u drugom krugu gdje su za 146 glasova pobijedili dotadašnjeg gradonačelnika Rina Budrovića, Hvar je napokon dobio stručnjaka koji razumije da smjer u kojem je Hvar krenuo razvijati svoju turističku ponudu nikako nije ono što jedan grad prepun kulturne i povijesne baštine zaslužuje. Jučer sam poželila biti Hvaranka, no samim svojim otočkim statusom dajem si za pravo da budem jednako ponosna kao i svih 946 Hvarana koje su jučer svoje povjerenje dali ovim divnim ljudima.

Ono što je izuzetno važno za istaknuti je eksperiment koji su Riki i Kuzman proveli u svojoj kandidaturi. Naime,  činjenica da su u ovu političku trku odlučili ići bez sastavljanja liste i kandidiranja iste za gradsko vijeće poslali su jasnu poruku biračima da žele gradom upravljati transparentno u suradnji sa svim njihovim dionicima te su naglasak stavili na zajedništvo i dijalog kojega nam nedostaje na svim razinama. Podršku su dobili od svih nezavisnih lista u gradu te će biti zanimljivo pratiti kako će izgledati sjednice gradskog vijeća i na koji će se način donositi odluke. Da li će se ovaj eksperiment uspješno provesti i hoće li gradski vijećnici odgovorno sudjelovati u radu i donošenju odluka nove gradske uprave ostaje nam da vidimo.

Pred Rikijem i Kuzmanom veliki je posao i još veća odgovornost da ono o čemu su pričali u svojoj kampanji i ostvare. Prisjetimo se Rikijevih riječi s tribine u Hvaru koju smo u svibnju organizirali u gradskoj Loggi:

“Mi nemamo turističku strategiju i viziju turizma kojeg želimo te moramo osigurati razvoj kvalitetne ponude i ciljane skupine gostiju koju želimo u našem gradu. Da li nam je zaista potrebno da nas predstavljaju isključivo kao party otok dok zanemarujemo našu povijest i kulturnu baštinu s kojima bi Hvar kao destinacija itekako imao što za ponuditi?”

Vjerujemo da će daljnji način upravljanja gradom Hvarom i rezultati koji će se ostvariti u narednom periodu svima nama poslužiti kao primjer da u svojim lokalnim zajednicama podržimo ljude i ideje koji donose promjene i odgovoran pristup razvoju otočne zajednic, a samim tim i turističke destinacije.

Na brojna pitanja koje su jučer nakon pobjede dobili od svojih sugrađana Riki i Kuzman bili su kratki i jasni: “Nima vrimena za puno priče, homo lavurat!”

Autor: Maja Jurišić