HVAR – Udruga Hvarski vinari organizirala je okrugli stol na temu očuvanja mediteranske prehrane na otoku Hvaru kao nematerijalne baštine

Objavio: Paula Bolfan - 17.04.2018.

Četiri godišnja doba na Hvaru: vinogradari i vinari žive mediteransku prehranu

U organizaciji Udruge “Hvarski vinari” u Jelsi je održan okrugli stol vezan uz edukaciju, promicanje vrijednosti i veće uključivanje javnosti na očuvanju mediteranske prehrane na otoku Hvaru kao nematerijalne baštine.
.

Sedam mediteranskih zemalja sa svojim reprezentativnim zajednicama, među kojima je i Hrvatska, upisalo je 2013. mediteransku prehranu na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Predsjednica “Hvarskih vinara” Ivana Krstulović Carić govorila je o temi “Četiri godišnja doba hvarskih vinograda”, kroz koju je prikazala kako naši otočani, u prvom redu vinogradari i vinari, žive mediteransku prehranu. Životni ciklus vinove loze najznačajnije utječe na život otočana, pa se vrijeme na škoju dijeli na ono “pri jematve i vrime po jematvi”.

Veliku ulogu u očuvanju baštine imat će suradnja proizvođača, kulturnih ustanova i obrazovnih institucija na otoku, a za dvije godine očekuje se dovršetak Muzeja hvarskog vina, čiji je idejni projekt predstavila Marija Plenković, ravnateljica Muzeja općine Jelsa.
.

Posjetitelji će moći upoznati prošlost hvarskog vinarstva, ali i upoznati se s današnjom vinskom scenom na škoju.

Temelj očuvanja baštine su sami ljudi, otočani, pa će važnu ulogu odigrati obrazovanje kadrova koji će pridonijeti unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, ali i svih drugih zanimanja koja stvaraju vrijednosti u lancu prodaje i usluživanja hrane.

Nikolina Carić iz srednje škole Hvar predstavila je obrazovne programe s naglaskom na učenje kroz praksu i Učeničku zadrugu “Faros” koja uzgaja poljoprivredne kulture, proizvodi autohtone proizvode te obučava učenike kako pripremati tradicionalna jela i slastice.

__________
Izvor: Slobodna Dalmacija / Maslina
Fotografija: Pixabay / Lukasbieri