HVAR – Stari Grad: Mjesto po mjeri svojih stanovnika

HVAR – Stari Grad: Mjesto po mjeri svojih stanovnika

Objavio: Paula Bolfan - 18.08.2019.

Osim što je najstariji grad u Hrvatskoj i ove godine slavi 2403 godine postojanja, Stari Grad na otoku Hvaru  među deset je gradova u Republici Hrvatskoj koji povlače najviše sredstava od Europske Unije…

Od otvaranja i adaptacija vrtića, izgradnje sportskih igrališta, dovoda energije u područja gdje ih nema, očuvanja i zaštite bogate povijesne i kulturne baštine, razvoja održivog turizma te razvitka poljoprivednih djelatnosti… Mnogo je različitih područja na kojima stanovnici, mjesni odbori, udruge i gradske službe surađuju, a ponosni su i na suradnju sa županijskim i državnim tijelima.

.
Grad Stari Grad – Projekti u dvogodišnjem razvoju

Na svečanoj sjednici povodom Dana grada i blagdana sv. Roka prikazan je presjek projekata Grada Starog Grada u dvogodišnjem razdoblju…
.

.
Povelja zahvalnosti Grada Starog Grada 2019 dodjeljena je Antunu Milašiću ‘Mlinaru’

.
Ovogodišnjig dobitnik Povelje Grada Starog Grada za dugogodišnji rad iz područja brodogradnje iz kojeg je proizašlo više od 80 brodova koji su plovili Jadranskim morem čime je dao svoj obol u promociji tradicionalne izrade brodova, pokazujući ljubav prema pomorstvu i očuvanju tradicijskih vrijednosti i simbola pomorstva u Starome Gradu – piše Faros News.
 .

”Otočko lito pršti od života!”

Obzirom da većina stanovnika izravno ili neizravno živi od turizma, bogata turistička ponuda Staroga Grada nezaobilazna je priča turističkih portala i putničkih vodiča.

Kako piše portal Hot spots – Croatian tourist Guide , 9. rujna ove godine Stari Grad slavi 2043. godine postojanja, a od kulturno povijesnih znamenitosti najpoznatije su Starogrojsko polje, najbolje sačuvan antički katastar na cijelom Sredozemlju te Hektorovićev Tvrdalj   kompleks sa brižno njegovanim perivojem te ribnjakom s bočatom vodom u kojoj plivaju cipli.

Oživjelo je i ljetno kino čije je uređenje nedavno dovršeno.

Knjigoljupci su 17. i 18. kolovoza mogli uživati u Međunarodnom festivalu suvremene književnosti Faro(pi)s s fokusom na segmente stvaralaštva Jakše Fiamenga.

.
Jazz&wine i Pelinkovac festival održani su u lipnju i srpnju

Pelinkovac, poznato piće hrvatskih podneblja također je pronašao svoje mjesto u kulturno turističkoj ponudi Staroga Grada pa je tako 27. lipnja održan i Festival Pelinkovca. Posjetitelji su uživali u raznim varijacijama na temu ovog gorko-slatkog aperitiva i digestiva, a pića je izvodilo čak 5 vrsnih barmena.

U srpnju se održao Jazz&Wine festival na kojem su nastupili Cubismo, Jazzoleptic, te gypsy jazz i deep house jazz izvođači u suradnji s najboljim hvarskim i hrvatskim vinarima.

.
Posjetite Cocktail Island 2019!

Cocktail Island 2019 festival održava se 21. i 22. kolovoza, a u sklopu festivala možete sudjelovati u Masterclass predavanjima, pop up barovima i partijima, razgledati otoka uz upoznavanje s lokalnim proizvodima te druženje ljudi iz ove industrije. Festval spaja londonski znalački pristup izradi koktela s hrvatskom tradicijom i prirodom!

.
Sport i rekreacija

Da ne bismo pričali samo o kulturi ispijanja pića, ovog se ljeta avanturisti mogu upustiti u avanturističku priču: Biciklom kroz baštinu počinje 31. kolovoza, a u mogućnosti ste sudjelovati u obiteljskoj biciklijadi, trail utrkama u dvije kategorije, ili pak MTB utrkama po ageru, novouređenim stazama sa brzim spustevima ali i zahtjevnim usponima, užitak je zajamčen!

od 29. kolovoza do 1. rujna 2019. održava se Otvoreno državno prvenstvo u jedrenju u klasi Optimist, a svake subote počevši od 22. lipnja, zaključno sa 3. kolovozom, Stari Grad ugostio je vaterpolo ekipe iz SAD-a koje su trenirale vaterpolo i uživale u prekrasnom Jadranskom Moru.

Održan je i Festival mora i mornara Dani u vali. Druženje i razmjena iskustava pomoraca, sudjelovanja brodova prijateljskih udruga iz drugih europskih zemalja, natjecateljske regate tradicionalnih drvenih brodova te prezentacije starih alata – sve ste to mogli doživjeti u ovogodišnjim Danima u Vali.

… Ako još nije ušao u plan i program putovanja, Stari Grad neka vam bude na ruti putovanja idućeg ljeta, ili možda i prije?

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Lonely planet