HVAR – Srednja škola Hvar u 4 Erasmus+ projekta

Objavio: Pokret Otoka - 27.10.2017.

Na inicijativu entuzijasta-profesora, Srednja škola Hvar se prijavila u projekt koji se financira iz fondova EU – Erazmus plus. Do sada su dobili sredstva u iznosu od 100.000 €.

Cilj projekta Erazmus plus je mobilnost učenika i upoznavanje s nastavnim programom u kojem se koriste nove tehnologije. Okupili smo mali tim entuzijasta u SŠ Hvar, predvođeni koordinatoricom projekta profesoricom engleskog jezika Natalijom Moškatelo i rekli smo moramo napraviti jedan novi iskorak, osuvremeniti nastavni program koji je zastario i svodi se na učionički tip nastave – ex katedra,  objašnjava Saša Paduan, ravnatelj SŠ Hvar. Prije dvije godine počeli smo se baviti međunarodnim projektima i naša škola je sudjelovala do sada u 4 Erazmus+ projekta. Ovaj jedan o kojem pričamo danas je jako bitan i za lokalnu zajednicu, jer smo uredili pješačke staze,  dodaje Natalija Moškatelo, profesorica engleskog jezika.

Učenici su s profesorima posjetili zemlje partnere ItalijuNjemačkuFinsku i Španjolsku, gdje su se upoznali s aplikacijom Wikilock, te su ju odlučili primijeniti na Hvaru. Ovog proljeća smo imali zadatak označiti tri staze na području grada Hvara. Učenici Srednje škole Hvar su nam pomogli, izašli smo na teren i kartirali 3 staze. Uz pomoć aplikacije Wikiloc, učenike smo podučili kako da ju koriste, označili smo staze i stavili ih na Internet,  kazuje Antonio Morić Španić, profesor geografije i geoinformatike.

Ne očekujući pomoć ni od koga, entuzijasti-profesori iz SŠ Hvar, odlučili su pomoći sami sebi. Jedan je projekt završio i već kreće novi. U međuvremenu smo aplicirali za novi projekt, kao nastavak ovoga. Dobili smo 26 000 € koje ćemo potrošiti na uvođenje novih metoda u nastavu,  ističe profesorica Moškatelo. Uvođenje 3D printanja, robotike i virtualne učionice. Ono što je budućnost i iskorak u cjelokupnom sustavu Hrvatske,  dodaje ravnatelj Paduan

Hvarani, turisti, kao i svi koji planiraju posjetiti otok sada imaju vrlo informativne karte koje se mogu pronaći i u virtualnom obliku.

Video prilog pogledate OVDJE.