HVAR – Srednja škola Hvar – primjer suvremene otočne EU škole

Objavio: Paula Bolfan - 25.02.2018.

Unatoč izrazito negativnim demografskim trendovima na hrvatskim otocima (iako službena statistika ne tvrdi tako) sve je teže zadržavanje mladog stanovništva na matičnom otoku, a najvažnija prekretnica upravo nastupa pri prijelazu iz osnovne u srednju školu.

Zov obalnih (makro) regionalnih centara te renomiranih srednjoškolskih institucija glavni je uzrok, uglavnom stalnog, gubitka najinovativnije populacije, koja se na matični otok vraća tek u trećoj životnoj dobi. Otočne škole, pritom su, suočene s teškim izazovima osipanja i gubitka razrednih odjela, a neke i potpunim gašenjem.

Srednja škola Hvar na otočnoj (kao i na nacionalnoj) razini predstavlja izvrstan primjer sinergije lokalne zajednice i škole na svim razinama, a niša kroz koju usmjerava svoj razvojni put i priječi potpuni demografski kolaps identificirana je kroz strukturne i obrazovne fondove Europske unije. Uz ranije provedene projekte, ”HvaR&D” te tri ”Erasmus+” projekta, učenici i nastavnici Srednje škole Hvar sudjelovali su u veljači na studijskom putovanju na četvrtom u nizu ”Erasmus+” projektu u Italiji.

.

škole

Zajednička – Foto: Antonio Morić Španić

.

Studijsko putovanje

U razdoblju od 4.2.2018.-10.2.2018. godine učenici Srednje škole Hvar, Matilda Bortolotti, Karmen Poparić, Anastazija Kalaš i Katijana Bilandžić, zajedno sa nastavnicima, Natalijom Moškatelo i Antonijem Morićem Španićem, boravili su na studijskom putovanju u Rimu u okviru projekta ”New Methodologies to Avoid Early School Leaving”.  Pokretom prema odredištu, sa sunčanog splitskog aerodroma, bacili su pogled prema rodnom otoku, a na ”zrakoplovnoj ponistri” se, simbolično, ukazala Šolta – otok s kojeg je krenuo jedinstven otočni pokret.

Dolaskom u Italiju, učenici su se smjestili kod svojih talijanskih domaćina i njihovih obitelji s ciljem jačanja svojih jezičnih i multikulturnih kompetencija, a prvi radni dan protekao je uglavnom u partnerskom predstavljanju. Škola domaćin, talijanska gimnazija u Guidoniji, izdvaja se kao jedna od rijetkih u svojoj državi koja se može pohvaliti novoizgrađenom kino dvoranom. Osim što se potiče uporaba video tehnologije u nastavi, nastoji se što više utjecati na socijalnu interakciju među učenicima te zajedničko provođenje slobodnog vremena u lokalnoj sredini.
.

Suvremene obrazovne tehnologije

Tijekom narednih dana kroz brojne projektne aktivnosti učenike se upoznalo sa suvremenim tehnologijama u nastavi poput 2VL (two voice lesson)i CLIL (Content and Language Integrated Learning), a posebna pozornost bila je usmjerena na isticanje važnosti video tehnologije. Učenici hvarske škole su, za tu priliku, pripremili prikladan video uradak u kojem su demonstrirali problematiku svakodnevnog društvenog nasilja koje među srednjoškolcima poprima sve veće razmjere te su od svojih partnerskih kolega dobili znakovit aplauz.

Uz svakodnevne radionice i projektne zadatke, tijekom tjedna, učenici su zajedno sa nastavnicima, upoznali i posjetili kulturnu baštinu Rima (Colosseum, Fontana di Trevi, Španjolske stube, Vatikan,…) i susjednog Tivolija. Među brojnim zajedničkim trenucima, posebno je emotivan bio zajednički pozdrav svih učenika na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Obogaćeni novim spoznajama i stečenim prijateljstvima, učenici hvarske škole s nestrpljenjem iščekuju sljedeći projektni partnerski sastanak i studijsko putovanje u travnju 2018. u Mađarskoj te završni projektni sastanak u Hvaru 2019. godine.
.

Sunce na obzoru otočnog školstva – EU fondovi

Upornim radom, trudom i vrijednim zalaganjem nastavnog osoblja te čvrstom potporom lokalne zajednice, hvarski primjer dobre prakse predstavlja svojevrstan putokaz svim otočnim školama koje su suočene s demografskom problematikom i u čijim učionicama je svake godine sve manji broj popunjenih sjedalica.

.

__________
Autor: Antonio Morić Španić
Fotografija: Antonio Morić Španić