HVAR – Sinoć otvoren SERUM, trodnevni otočki festival

Objavio: Pokret Otoka - 11.11.2017.

Festival je otvoren međuotočnom izložbom fotografija napuštenih i neiskorištenih prostora na našim otocima. Večeras društveno filmsku večer započinjemo okruglim stolom pod nazivom “Reciklaža prostora” u 18.00 i dokumentarnim filmom CINEMA, MON AMOUR u 20.00 sati.

Nakon Ugljana, Iža i Dugog Otoka, uvalili smo se članovima aktivističke skupine Pokret otoka i na putu za Hvar. Tamo je sinoć, u slavnoj Venerandi u gradu Hvaru, otvoren drugi festival Serum, koji je zamišljen kao godišnje okupljanje otočana i otočkih organizacija koje se bave društveno-kulturnim aktivnostima. Pokret otoka ovoga puta u organizaciji nije bio sam, Serum je rođen u suorganizaciji s Platformom Hvar.

„Svrha programa je umrežavanje, dijeljenje ideja i iskustava u ugodnom ambijentu uz razna popratna događanja“, stajalo je u najavnom tekstu na društvenim mrežama. A da je ambijent ugodan vidjelo se već pri okupljanju otočnih aktivista u Venerandi gdje je ovog novinara zagrlio nepoznati Hvaranin od metra devedeset i nešto uz riječi dobrodošlice: – Samo pozitiva, prijatelju!

Od milja nazvan „anti-hibernacijski festival“, jer misija je dakako ona „sveta“ – pobijediti samotnu zimu na otocima, Serum je jučer otvoren međuotočnom izložbom fotografija.

Otvorenje je imalo i uvod, video Damira Nikšića koji se, tvrde organizatori, referira na otočno stanje uma i mentalne prepreke s kojim se po otocima susreću svi oni koji misle nešto pokrenuti. Evo videa:

– Platforma Hvar drugu godinu zaredom otganizira festival Serum, koji je osmišljen da se ne uspavamo. Ove godine organizirali smo međuotočni fotonatječaj, radi se o fotografijama napuštenih i neiskorištenih prostora na otocima, koji zjape prazni a puni su potencijala – rekla je Jelena Šoša iz Platforme Hvar.

U napuštene i neiskorištene prostore spada i Veneranda, izuzetno šarmantan urbani klub nejasnog vlasništva i upitne budućnosti, koji je jučer privremeno otvoren za Serum. – Odnos prostora, čovjeka i vremena tema je i popratne izložbe fotografija na kojoj se mogu pogledati fotografije napuštenih tvornica, škola, hotela, ribarskih magazina koji su nekada okupljali ljude i kreirali život lokalne otočne zajednice, a sada su tek prazne školjke. Izložba će tražiti odgovore na pitanja: Što je prostor bez ljudi? Gdje je nestao čovjek? Fotografije su tek ulovljeni trenuci i dokumenti trenutnog stanja koje otvaraju prostor za diskusiju, kritičko promišljanje, interpretaciju i nove ideje – kažu naši domaćini aktivisti.

Na svečanom otvaranju trebao je nastupiti i splitski bend Rolo, nastavak glazbene priče koju su prije petnaestak godina započeli Leut Magnetic, no bubnjara je grana masline ubola u oko, pa se nisu ni pojavili. No imali smo priliku poslušati lokalnu Klapa šlapa, zapravo dvojac vokal-gitara, čiji je pjevač onaj gore „samo pozitiva“ lik. Budući da im je to bio premijerni koncert, zaslužili su video:

Večeras je onaj ozbiljniji dio festivala koji uključuju i okrugli stol na temu „Reciklaža prosotra“ na kojem će se predstaviti primjeri dobre prakse s drugih otoka, ali i otvoriti tema budućeg javno cilivlnog partnerstva na otoku Hvaru.

I ove godine Kino Mediteran Hvar nezaobilazan je dio ovog trodnevnog događanja pa večeras u 20h u suradnji s KineDok i Restart documentary donose prigodni dokumentarni film CINEMA, MON AMOUR.

Nekoć ponos nacije, rumunjska kina danas su svi napustili i zaboravili. Unatoč tome, ta su mjesta i dalje ispunjena životom, ljubavlju i strašću prema filmu. Cinema, Mon Amour​ donosi priču o Victoru Puriceu – upravitelju, bivšem projekcionistu i dugogodišnjem ljubitelju filma te o njegove dvije zaposlenice, Corneliji i Loreni, u svakodnevnoj borbi za očuvanjem Panoramskog kina Dacia u Piatra Neamţu – jednom od posljednjih kina u današnjoj Rumunjskoj. Proživjevši ‘zlatno doba’ kina, Victor sanja o povratku u dobra stara vremena i teško se nosi s novom okrutnom stvarnošću. U kinu kojem nedostaje grijanje i koje se polagano raspada, bez imalo podrške od države kao vlasnika, njegova borba gotovo je donkihotovska. Iako Victorova obitelj već više od osam godina živi u Italiji, on im se ne želi pridružiti jer se ne može odvojiti od mjesta gdje je proveo većinu života. Uvjeren je da čim ode, kino će se zatvoriti i doživjeti sudbinu ostalih rumunjskih kina.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=NrI139HbjUE

Još nam se imate vremena pridružiti jer pozitivna otočka atmosfera mijenja svih nabolje 🙂

 

 

Foto  : Ivan Petričičevic i Pokret Otoka

Izvor: TRIS