HVAR – Ronilački centar ”Viking”, TZ Hvar, JU ”More i krš” i koncesionar – tvrtka ”Lacrimasun” udružili se u čišćenju podmorja!

Objavio: Paula Bolfan - 09.04.2018.

U povodu Svjetskog dana voda, članovi Ronilačkog centra “Viking”, te predstavnici TZ-a grada Hvara i JU-a “More i krš”, na inicijativu koncesionara, tvrtke “Lacrimasun”, čistili su podmorje uvale Vela Garška, odakle su izvadili oko pola tone otpada.

Spomenuta uvala nalazi se 1,6 nautičkih milja od luke grada Hvara i dio je europske ekološke mreže “Natura 2000”. Za to područje je od iznimnog značenja očuvati naselja endemske sredozemne vrste morske cvjetnice, posidonije. Zbog intenzivnog nautičkog turizma, naselja posidonije su pod iznimnim pritiskom sidrenja i otpada koji se u uvali nakupio u značajnim količinama. Stoga su sudionici akcije iz podmorja izvadili pola tone uglavnom sitnog otpada, boca i limenki.
.

Što se događa zbog onečišćenja?

– Zbog intenzivnog obaranja sidra koje je uništilo naselja posidonije, u cijeloj uvali se raširila invazivna vrsta alge Caulerpe racemose. Stoga je u ovom trenutku najvažnije uspostaviti organizirani sustav sidrenja korištenjem ekoloških sidrenih rješenja kojima se čuvaju naselja posidonije. Na lokaciji je nužno uvesti sustavno zbrinjavanje otpada, zabraniti ispuštanje tankova i bacanje smeća – kazala je Jelena Kurtović Mrčelić, oceanografkinja JU-a “More i krš”.

Vodeći se ekološkim uzusima i vizijom osviještenog poduzetnika Marka Pavičića, vlasnika tvrtke, pokrenut je postupak za dobivanje koncesije organiziranog sidrišta koje u potpunosti zadovoljava uvjete mreže “Natura 2000”.

Akciju je podržalo i Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara donacijom rukavica i vreća za čišćenje. Velika akcija čišćenja podmorja Paklenih otoka planirana je početkom listopada, uoči obilježavanja 50. obljetnice zaštite Paklenih otoka.

 __________
Izvor: pomorac.net
Fotografija:  Mirko Crnčević