HVAR – Predbožićni šušur u Velom Grablju

Objavio: Pokret Otoka - 22.12.2017.

Velo Grablje je godinama slovilo kao napušteno mjesto s malim izgledima u perspektivi. Valove iseljavanja mještani su uspjeli prebroditi mukotrpnim radom u polju te na taj način osigurati egzistenciju.

Velika podrška bila im je Poljoprivredna zadruga kao stup ekonomskog razvoja. U selu je danas tek 12 stanovnika no godinama postoji inicijativa za njegovu revitalizaciju i obnovu. Zahvaljujući predanom radu organizacija i institucija te podrškom brojnih ljudi, partnera, sponzora i donatora u tome im i uspijeva.

Iako malo naseljeno, u selu se uvijek odvijao društveni život i poštovali tradicionalni događaji koje su posjećivali Velo Grabljani odsvugdje. Tako je i ovih dana u Velom Grablju bio pravi mali šušur koji je, osim predbožićnim danima, prouzrokovan i obaveznim organizacijama redovnih skupština udruga koje do kraja godine moraju usvojiti izvještaju i planove o radu.

 

PLANOVI ZA RAZVOJ VELOG GRABLJA

Prošli su četvrtak, u prostorijama Poljoprivredne zadruge  održane redovne skupštine udruge Pjover i NK Levande. Ovim su događajima nazočili članovi udruga te njihovi gosti i suradnici. Od brojnih aktivnosti Udruge za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja – PJOVER, izdvajamo izdanih 10 knjiga, 10 godišnjaka Pjover, turistički vodič na 2 jezika, kartu sela, razglednice s 8 motiva, izrađene i postavljene oznake za vidikovce, putokazi po selu… Skupštinu Pjovera otvorila je predsjednica Udruge koja je nakon kratkog izlaganja riječ prepustila Ivanu Zaninoviću. Uslijedila je prezentacija aktivnosti udruge u protekloj godini koje nije bilo lako pobrojati. Naime, osim već tradicionalnog Festivala Levande kojeg udruga organizira već 9 godina, u protekloj su godini aktivno sudjelovali na događanjima Pokreta otoka i promovirali važnost međuotočne povezanosti, ugostili nekoliko domaćih i stranih grupa koji su se u Velom Grablju educirali i razmijenjivali iskustva, organizirali nekoliko okrugli stol, prezentacija i radionica, organizirali nekoliko radnih akcija i uredili okoliš… Grupa entuzijasta svo svoje slobodno vrijeme predano je poklonila poboljšanju života male, pomalo zaboravljene, otočke zajednice.

Jedan od najvažnijih projekata udruge je obnova stare škole koja će u Velo Grablje donijeti novi entuzijazam, oživjeti selo i pružiti mogućnost korištenja prostorija škole za razno razna događanja, edukacije, priredbe te prezentacije gostima i posjetiteljima. Prema najavama i planu aktivnosti vjerujemo da će neumornim vrijednim stanovnicima Velog Grablja sljedeća godina biti barem jednako uspješna kao ova. Od najavljenih događanja najviše se radujemo i s nestrpljenjem iščekujemo jubilarni 10. Festival Levande.

ŠTO MUČI NK LEVANDU?

Druga je skupština bila nešto živahnija. Vodila se žustra rasprava oko nedostatka mladih ljudi koji će nastaviti tradiciju nogometnog kluba. Svi imaju jednaku boljku – nedostatak mladosti koji će se angažirati u lokalnim udrugama, klubovima i inicijativama. Kako će i hoće li NK Levanda premostiti izazove koje ih očekuju u 2018. godini ostaje nam za vidjeti, a sve mlade momke s otoka pozivamo da im se priključe i doprinesu razvoju kluba.

Vikend se nastavio u Domu sanjara gdje je strateško planiranje i svoju redovu godišnju skupštinu organizirao i Pokret otoka. Velo grablje taj su dan posjetili pokretači s Brača, Šolte, Korčule, Silbe, Prvića…. O planovima i rezultatima Pokreta više u našem sljedećem članku.

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto : Andro Nigoević