HVAR – Posjetite izložbu Katamaran Art 2019 u Jelsi

Objavio: Paula Bolfan - 25.06.2019.

„Katamaran Art“ zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina pokrenut 2018. godine. Riječ je o izložbenom programu koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično događa u Jelsi i Splitu.

Sam naziv se referira na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split – Jelsa, kojom se svake godine, osobito ljeti, preveze na tisuće putnika. Cirkulacija ljudi i roba uglavnom je vezana uz turizam i svakodnevni život domicilnog stanovništva.
.

  • Mladen Galić: Galerija Kravata, Jelsa 27. 6. — 14. 7. / Galerija umjetnina, Split 23. 7. — 9. 8.
  • Damir Sokić: Galerija Kravata, Jelsa 16. — 31. 7. / Galerija umjetnina, Split 13. — 31. 8.
  • Eugen Feller: Galerija Kravata, Jelsa 1. — 18. 8. / Galerija umjetnina, Split 2. — 19. 7.
.
otvorenje prve izložbe iz ciklusa Katamaran Art 2019 ”MLADEN GALIĆ” održat će se u  četvrtak 27. lipnja 2019. u 21 sat u galerija Kravata Muzeja općine Jelsa. Kustos izložbe je Vanja Babić, a izložba će trajati od 27. lipnja do 14. srpnja 2019.
.


.

„Katamaran Art“ za cilj ima aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja, a radi se o prometu ideja, u konkretnom slučaju, onih umjetničkih.

Projektom se prepoznaje obaveza regionalnog centra i njegove krovne muzejske institucije da podupire umjetnički život u širem okruženju, te uvažava želja i potreba jedne manje sredine da u njemu aktivno sudjeluje.

U programskom smislu „Katamaran Art“ je otvoren za različite generacijske, medijske i poetičke kombinacije. U prošlogodišnjem premijernom izdanju, samostalnim izložbama predstavili su se Vedran Perkov, Vitar Drinković i Igor Zdunić.

Kao referentu točku u osmišljavanju programa za 2019. godinu uzeli smo najvažniju poveznicu Galerije umjetnina i Muzeja općine Jelsa. Naime, istaknuti hrvatski umjetnik Juraj Dobrović (1928.) donirao je Galeriji umjetnina 2006. godine 94 rada, a nekoliko godina kasnije rodnoj Jelsi poklonio je pored 60 umjetničkih djela i obiteljsku kuću s autentičnim namještajem i opremom.

S obzirom na to da Galerija umjetnina i Muzej općine Jelsa planiraju kroz zajednički projekt obraditi i prezentirati te vrijedne donacije, ovogodišnji „Katamaran Art“ koncipiran je kao svojevrsna najava velike Dobrovićeve izložbe.
.

Dobrovićev opus jedan je od najznačajnijih prinosa snažnoj geometrijskoj i konstruktivističkoj struji hrvatske apstraktne umjetnosti druge polovice 20. stoljeća

Likovna kritika odavno je verificirala Dobrovićev opus kao jedan od najznačajnijih prinosa inače snažnoj geometrijskoj i konstruktivističkoj struji hrvatske apstraktne umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Dovoljno je prisjetiti se djelovanja grupe EXAT s početka pedesetih i izložbi međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije tijekom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. Iako ta problematika više ne dominira umjetničkom produkcijom, za pojedine umjetnike i dalje je ostala likovno relevantna, uz punu svijest o izmijenjenom ideološkom i umjetničkom kontekstu. Da ta, kao i druge varijante apstraktnog izraza nisu u međuvremenu izgubile na svojoj aktualnosti, svjedoče ovogodišnji sudionici „Katamaran Arta“, ugledni hrvatski suvremeni umjetnici Mladen Galić (1934.), Eugen Feller (1942.) i Damir Sokić (1952.). Tijekom svojih impresivnih umjetničkih karijera Galić i Feller nisu napuštali apstraktni likovni idiom, taj kraljevski put moderne umjetnosti, dok mu se Sokić uvijek rado i sve češće vraćao.

Voditelji projekta: Božo Majstorović, Marija Plenković

Organizacija projekta: Galerija umjetnina, Muzej općine Jelsa; Voditelji projekta: Božo Majstorović, Marija Plenković; Autor koncepta: Božo Majstorović; Kustosi izložbi: Vanja Babić, Toni Horvatić, Božo Majstorović

programa Katamaran Art suradnički provode Galerija umjetnina Split i Muzej općine Jelsa uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Općine Jelsa i Turističke zajednice općine Jelsa.

__________
Izvor: Muzej općine Jelsa
Naslovna fotografija: Muzej općine Jelsa