HVAR – Otvoreno obnovljeno kazalište

HVAR – Otvoreno obnovljeno kazalište

Objavio: Andrea Beader - 06.05.2021.

Hvarsko kazalište otvara se za posjetitelje od četvrtka, 6. svibnja

.

Kazalište će se moći razgledati svakoga dana u vremenu od 11 do 17 sati, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, objavio je Grad Hvar.

Svim posjetiteljima ulaz u najstarije kazalište u Europi bit će slobodan do 15. svibnja, čime Grad Hvar gostima grada i otoka, na početku još jedne izazovne sezone, poklanja susret sa svojom bogatom kulturnom baštinom.

Hvarsko povijesno kazalište smješteno je na katu zgrade Arsenala, obnavljano je više od dva desetljeća i ponovno je svečano otvoreno u svibnju 2019. godine.

Izgrađeno je 1612. godine za vrijeme kneza Pietra Semitecola. Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCXII. Godina 1612., kako govori natpis, druga je godina mira između desetljećima sukobljenih staleža hvarske komune, a otvaranje kazališta bilo je simbol pomirenja i mjesto susreta pučana i plemića.

.

Kazalište

Hvarsko kazalište
Foto: HTZ Hvar

.

Gledalište s ložama izgrađeno je 1803., kada je osnovano Kazališno društvo, a današnji neobarokni izgled potječe iz sredine 19. stoljeća. Sačuvane su dvije zidne scenografije, freska iz 1819. godine i danas je na začelnom zidu pozornice, dok je freska s prikazom kneževa dvora izrađena oko 1900. godine tijekom obnove skinuta i restaurirana.

Nakon obnove kazalište je vraćeno u funkciju i na njegovim daskama, uz otočne kazališne amatere, nastupala su gostujuća profesionalna kazališta te održani izuzetni koncertni nastupi.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.